Новата версия на ключовия за интернет HTTP

Председателят на работната група IETF HTTP Марк Нотингъм обяви, че новата версия на една от основните технологии на интернет, HTTP, е готова и започва нейната процедура по приемането й за стандарт. Това е първата сериозна промяна в HTTP от 1999 г. насам.

HTTP/2 предлага множество промени, които да доведат до видими подобрения в интернет. Сред тях ще е по-бърз трансфер на информацията, което ще ускори зареждането на страници. Улеснен е и процесът за надграждане на протокола и добавяне на подобрения.

Подобрен е и начинът на комуникация на HTTP. Сега има неписано правило, че не трябва да се изпращат твърде много искания до HTTP страница. В новото поколение на протокола този проблем е решен чрез оптимизации на кода. Това означава, че една страница ще може да получава много повече искания спрямо досега, без това да блокира зареждането й.

Паралелно с това HTTP/2 използва много по-малко връзки, което трябва да доведе до намаляване на натоварването за мрежите и сървърите. Новото поколение на протокола е базирано на разработката SPDY на Google, посочва онлайн изданието TheNextWeb. SPDY се използва от някои технологии за управление на трафика и ускоряване на зареждането на страниците. Google е един от основните поддръжници на HTTP/2 и обяви, че планира да внедри протокола напълно в браузъра си Chrome. Mozilla Firefox също го поддържа.

Според Нотингъм процесът по одобрение на протокола не би трябвало да отнеме много време и скоро той ще бъде приет като стандарт.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини