НАП, МВР и "Митници" удариха данъчна схема за 1 млн. лв.

Съвместна акция на НАП, МВР и Агенция "Митници" удари схема, при която била предотвратена щета за над 1 млн. лв. от укриване на данъци. Акцията започнала на 10 февруари, като в хода й били проверени 5 данъчни склада на територията на София, Перник и Пловдив, предава БГНЕС.

Установено е, че в четири от данъчните складове са били налични количества гориво на четири фирми, които участват в схеми за данъчни измами. За обезпечаване на вземането на хазната са запорирани около 400 тона гориво (бензин, газьол, биоетанол и газ пропан-бутан).

По време на акцията е станало ясно още, че всички четири дружества имат фиктивни собственици от рискови социални групи, които не подозират, че притежават бизнес с обороти за милиони левове.

Съвместната акция на трите институции е вследствие на анализ на органите по приходите, разкрил порочната схема за невнасяне на ДДС. Фирмите декларирали вътреобщностно придобиване (внос) на гориво от страни от ЕС, плащали дължимия акциз, за да освободят движението на стоката от данъчния склад на територията на страната, но в крайна сметка така и не заплащали ДДС след реализирането на продукцията.

В резултат на четирите фирми са назначени данъчни ревизии. Бъдещите вземания на хазната вече са обезпечени със запорираното гориво.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини