Китай изгражда втори самолетоносач

Китай изгражда втори самолетоносач. Такава спекулативна информация беше съобщена преди няколко дни от правителствен микроблог и държавен вестник на фона на модернизирането на китайската армия, съобщава Ройтерс.

Пекин иска да разшири и модернизира флота си, за да защитава интересите си в района на Южнокитайско и Източнокитайско море.

Според разпространената информация голяма компания в източния град Чанджоу е спечелила сделка за предоставяне на оборудване за втория самолетоносач. Информацията се е появила в официалния микроблог на правителството в града и държавната медия Changzhou Evening News, но после е била изтрита.

Няма потвърждение от правителството на Китай.

Китайски военни анализатори заявиха, че информацията е мълчаливо признаване, че страната ще се сдобие с втори самолетоносач.

Миналата седмица китайски официален представител подчертал, че Китай се стреми към притежание на най-малко четири самолетоносача.

Първият самолетоносач на Китай, наречен Liaoning, е кораб от съветската ера и е закупен от Украйна през 1998 година. По-късно е преправен в китайска корабостроителница.

Очаква се до 2020 година Китай да има собствено производство самолетоносачи.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини