Мисли се за нови договори с американските централи

Да бъдат предоговорени неизгодните договори с т.нар "американски централи". Такава задача си е поставило Министерство на енергетиката, за да се запълнят "дупките" в енергийната ни система.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова доказа в ефира на БНТ лошото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), като посочи, че дефицитът й е около 3,3 млрд. лева, а загубите само за изминалата 2014-та година са около 590 млн. лева.

"Ако успеем да предоговорим тези договори, ще решим един от основните проблеми", убедена е министър Петкова.

По отношение на цената на тока и това дали тя трябва да скочи нагоре енергийният министър напомни, че това е само в компетенцията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Въпреки това и днес министър Петкова се похвали за мълниеносната реакция на енергийното министерство за излезлите две фактури на клиентите на „Енерго про", които имат една дата за плащане.

"Министерство на енергетиката започва проверки на контролно-измервателните уреди на трите електроразпределителни дружества", посочи Петкова и се зарече, че при нарушение ще се спази цялата строгост на закона.

Министър Петкова ще се срещне в министерство с представители на трите ЕРП-та у нас, за да чуе какъв е техният проблем и как той може да бъде решен. Обяснението, което е чула до момента от „Енерго про", е че наредбата задължава веднъж в годината да се направи извънредно отчитане.

„Големият въпрос е защо това се прави точно януари - след празниците и при по-високото потребление на ток?", попита министърът на енергетиката.

„Нека ДЕКВР също да извършат техните проверки за формирането на сметките", се обърна към държавния регулатор министър Петкова. Тя увери също, че правителството внимава изключително много да не се допуска напрежение като при сценария преди две години.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов загуби първи си министър-председателски пост именно заради протести на хиляди хора срещу високите сметки за ток. В сегашната ситуация от кабинета „Борисов 2" виждат странни съвпадения, а именно - отново края на януари, Варна, „Енерго-про".

По другия „горещ" въпрос с енергетиката ни „Южен поток" министър Петкова напомни, че страната ни ще участва в него само при спазване на европейското законодателство. Все още акционерното дружество за участие в проекта от наша страна продължава да работи, но БЕХ е решил да намали заплатите на служителите в него.

„Това дружество няма как да бъде ликвидирано, защото ние не сме получили официална позиция на Русия", обясни енергийният министър. Като за финал тя заключи, че кабинетът „Борисов 2" е категорично против добиването на шистов газ у нас.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини