НАТО обмисля "гореща линия" с Русия

НАТО иска да се създаде постоянно действаща „гореща линия" за свръзка с руската страна, съобщава германският ежедневник Der Spiegel, предаде ТАСС.

Изданието отбелязва, че през февруари 2013 година тази идея е била вече изпълнена, но линията е престанала да действа с възникването на украинската криза. Der Spiegel пише, че в началото на декември 2014 година въпросът за възобновяване на свръзката е бил повдигнат от външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер на среща със свои колеги на страните членки на НАТО.

НАТО и Русия трябва да имат възможност да се свързват бързо и директно, цитира германското издание Щайнмайер.

Ръководството на НАТО споделя мнението на германския дипломат. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е повдигнал въпроса за възстановяване на връзката, допълва „Шпигел". По думите му Канада, Полша, Литва, Латвия и Естония са по-малко склонни на тази стъпка.

Германското издание сравнява „горещата линия" с тази между Москва и Вашингтон, която беше създадена през 1963 година във връзка с Карибската криза. „Червеният телефон" е използван между САЩ и СССР по време на Студената война при случаи на покачване на напрежението. След военния конфликт между Индия и Пакистан през 1971 година „линията" е усъвършенствана - появил се е канал за спътникова връзка чрез американската система "Интелсат" и съветския апарат "Молния-2". През 1985 година връзката е модернизирана - добавен е канал за факсимилна връзка. През 1991 година Кремъл и Белият дом установяват пряка телефонна връзка, която е използвана от Джордж Буш-старши и Борис Елцин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини