Почина кралят на Саудитска Арабия, крал става брат му

Саудитският крал Абдула почина и крал става неговия брат Салман, съобщи дворецът в официално изявление. Цената на петрола се повиши.
За престолонаследник е определен принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, полубрат на Абдула, се казва в изявлението, излъчено по държавната телевизия и цитирано от световните агенции и БТА.

На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония.

Кралят почина в 01.00 часа в петък (22 ч. по Гринуич в четвъртък) и ще бъде погребан още днес след обедните молитви, посочват от двореца.

Абдула - шестият по ред крал на страната, син на първия монарх Абдул Азиз Ал Сауд - се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г.

Възрастта и многократните му пребивавания в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство - водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник бе обявен принц Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който също е полубрат на Абдула.

Принц Мукрин е роден през 1945 г. и е най-малкият син на основателя на Саудитска Арабия - Абдул Азиз Ал Сауд. След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител.

Френският президент поднесе съболезнования на саудитския народ и също почете паметта на "държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му".

Цената на петрола

След кончината на крал Абдула котировките на петрола на борсите се повишиха.
Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас) скочиха. Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Според АФП, барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, е поскъпнал веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк.

Барел от сорта "Брент" от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини