Протестите срещу спиране на влакове продължават

Протести срещу спиране на влакове имаше и днес. В Карлово стотици хора спряха влака от Бургас за София за 10 минути. Министър Ивайло Московски разговаря с тях.
Над 200 протестиращи граждани и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха за 10 минути бързия влак от Бургас за София на гарата в Карлово, предаде БНР.

„Няма никакъв документ, с който да се удостоверява, че ще се възстановят влаковете. Когато стане факт ще повярваме”, каза Любомир Милков от синдиката на БДЖ, пред Фокус.

Министър Ивайло Московски пристигна на място, за да говори с протестиращите. Той припомни решенията на кабинета от петък и пое ангажимент 8 от планираните за спиране влакове, обслужващи региона, да продължат да са в движение, предаде БНР.

Карловският район е сред най-ощетените от последните мерки на БДЖ. До момента са спрени12 пътнически влака от и до София, Златица, Сливен и Тулово, които минаваха през Карлово. Така на практика много селища в общината остават без железопътен транспорт. Пред закриване е и Локомотивното депо в града.

За 11 часа на Централната гара Пловдив бе планиран мирен протест в подкрепа на железничарите, организиран от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, но той не се състоя.

Въпреки това инициаторите бяха поставили маса на входа на гарата, където събираха и днес подписи срещу спирането на влаковете и за защита на работещите в системата на железниците.

До днес в Пловдив са събрани над 650 подписа, а в страната над 15 000 в защита на жп-транспорта. Подписката ще бъде предадена на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

Протести днес имаше в София, Горна Оряховица, Варна, Бели Извор и Криводол.

На гарата в Горна Оряховица се събраха над 1000 души.

Присъстващите, с плакати "Не на разрухата в българските железници", "БДЖ съм аз", "Спирането на влаковете - геноцид", приеха декларация, в която се заявява, че трябва да бъде "спряна разрухата на българските железници".

В нея се посочва, че е необходимо да се отмени решението за спирането на 38 влака и всичките те да бъдат възстановени. В документа се настоява "БДЖ-Товарни превози" да не се приватизира, да не се съкращават служители, да не се затварят гари и да се подготви национална оздравителна програма за развитието на железопътния транспорт.

На демонстрацията на Централна гара в София хората поканиха премиера Бойко Борисов на 31 януари да пътува с тях до Банкя, за да види колко хора ще се возят в него.

Протестиращите днес железничари и пътници издигнаха лозунги като "Приватизацията е равна на грабеж и ликвидация", "Долу ръцете от БДЖ", "БДЖ – за хората, не за корпорациите" и други, предаде БГНЕС.

Те не вярват на транспортния министър Ивайло Московски, че няма да се съкращават влакове. Служители на БДЖ твърдят, че тези 40 млн. лева субсидия няма да могат да осигурят нито стабилизация на железницата, нито реформа.

В петък Московски заяви, че Министерство на финансите ще даде 40 млн. лв. на БДЖ. Така влакове няма да бъдат спирани.

Заради по-малкото пари, които БДЖ получи през тази година - вместо 180 млн., 140 млн., трябва да бъдат съкратени 5 милиона влак/километра или това са около 140 влака. От 12 януари вече бяха спрени 38 влака, а маршрутите на други 10 бяха съкратени. От 1 февруари трябваше да спрат още 90 композиции.

Ивайло Московски допълни, че необходимите 40 милиона лева ще бъдат отпуснати на БДЖ от държавния бюджет. Така повече влакове няма да бъдат спирани.

Постановлението за отмяна на решението за спиране на още влакове от първи февруари ще бъде внесено на Министерски съвет в сряда, увери транспортният министър Ивайло Московски.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини