Могерини иска подобряване на връзките с Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е предложила страните от ЕС да възобновят диалога с Русия по въпросите на глобалната дипломация, търговията и други проблеми в замяна на стъпки за решаване на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Дискусионен доклад е бил изпратен до правителствата на 28-те страни от ЕС преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник.

В него се заявява, че блокът може да обмисли възобновяването на съвместната работа с Москва по решаване на проблемите в Сирия и Ирак, Либия, Иран, Северна Корея, палестинския въпрос и епидемията от ебола. Стратегията на санкциите, наложени срещу Русия заради Украйна, трябва да бъде допълнена с активни стимули към Москва да промени позицията си по украинската криза.

Това обаче не значи връщане към нормалните отношения, подчертава се в документа. Процесът на подобрение ще бъде постепенен и ще зависи от позитивния отговор на Москва. ЕС може да разгледа и въпроса за свободна търговия "от Лисабон до Владивосток", включително с Русия и Евразийския съюз на бившите съветски републики. Именно предпочитанието на Украйна да търгува с ЕС вместо с Евразийския съюз доведе до конфликта й с Москва, припомня Ройтерс.

Всички стъпки на ЕС ще бъдат обвързани с пълното прилагане на споразуменията от Минск и проявата на добра воля по въпроса за газовите доставки за Украйна, подчертава се в документа.

Ройтерс цитира изявление на пожелал анонимност дипломат от източноевропейска страна, препоръчваща твърд курс спрямо Москва,че документът изглежда отразява стремежа на страни като Франция и Италия да подновят изгодния бизнес с Русия.

Вчера първият европейски дипломат Могерини заяви пред Европарламента, че Европейският съвет и Еврокомисията са единодушни, че санкционният натиск срещу Русия трябва да продължи, предаде ТАСС. "Санкциите са налице. Те влияят на икономиката. Може би ще започнат да влияят и на политиката", заяви тя, като добави, че отмяната им ще зависи от конкретните изменения на ситуацията по решаване на украинската криза.

В същото време санкциите не отменят диалога, подчерта Могерини пред евродепутатите. "На първо място, защото е трудно да се постигне споразумение без диалог, а на второ, защото украинците и руснаците говорят помежду си и сме длъжни да подкрепяме този диалог", заяви тя. По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че следващите стъпки на ЕС по въпроса за санкциите ще се обсъждат през март, пише БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини