ВСС започва проверка срещу ръководството на СГС

Висшият съдебен съвет отказа да започне дисциплинарка срещу ръководството на Софийски градски съд, но ще има проверка. Съдии заявиха - срам ни е да работим там.
В днешното заседание на ВСС, продължило 5 часа, участваха част от съдиите, които писаха два пъти писма кадровиците с искане за задълбочена проверка на ръководството на СГС, след като то отказа да подаде оставка.

Повод за това станаха скандалите около разпределението на делата "Белведере" и КТБ.

Членът на ВСС Галина Карагьозова предложи да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска.

Колегата й Юлияна Колева обаче заяви, че трябва да бъде създадена комисия, която да прави проверка в СГС. Предложението беше надградено с идеята в нея да влязат всички съдии, които са членове на ВСС.

В крайна сметка членовете на ВСС решиха, че ще има само проверка в съда.
Възможно е, ако тя установи сериозни нарушения, да има дисциплинарни наказания.
Комисията, която ще проверява СГС, ще е от 12 членове на ВСС. Всички те са били съдии. Срокът за приключване е до края на месеца.

До този момент беше образувана дисциплинарка само срещу съдия Румяна Ченалова, която води делото "Белведере", за нарушения по което сигнализира френският посланик.

Съдии: Срам ни е

Съдии се срамуват да кажат, че работят в СГС, заяви по-рано пред ВСС Весислава Иванова - съдия от СГС и член на Съюза на съдиите.

"Не се изчистиха тревожните въпроси, те дори се задълбочиха. Има системни управленски проблеми в СГС. Преди двете писма сме правили опити да разрешим тези проблеми вътре в съда. Авторитетът на институцията като цяло страда непоправимо", каза още тя.

Иванова добави, че разпределението на делата, равномерната натовареност, качество на работната среда и атмосфера, гарантиране на независимостта, командироването на съдиите и гарантирането на безпристрастен съд, са част от проблемите, които съществуват.

"Да работиш в Търговското отделение е леко споделен срам. Всички скандални дела са концентрирани в десет на сто от съдиите в отделението. Какъвто и акт да се постанови остава усещането, че всеки съдия е решил делото в интерес на едната или другата страна", обясниха съдии от отделението.

Съдия Атанас Атанасов добави, че атмосферата в съда не е добра не отскоро, не след писането на писмата, а след избора на Владимира Янева за председател на съда.

Той разказа за случаи, при които при Янева без проблем влизат лица, които не са от съда, а самите съдии нямат такъв достъп.

Съдия Десислава Попколева пък сподели за случай, при който била на среща със свой колега при заместник-председателя на съда Богдана Желявска. Първите 10 минути преминали в крясъци, а редовите съдии били посрещнати враждебно.

Съдия Джулияна Петкова от Гражданското отделение на съда пък посочи, че основният проблем е неравномерното разпределение на делата. Разликата обичайно стигала до 20 дела. Това е около месец повече работа, обясни тя. Стигало се до фрапантни случаи - 60-80 дела. Рекордът е 140 дела разлика.

"Сърдим се само на ръководството си", добави Петкова и подчерта, че вечното извинение било компютърът, а не бил направен опит да се постигне изравняване между съдиите.

По-рано министърът на правосъдието Христо Иванов беше изслушан от съдебните кадровици заради изказано в интервю мнение, че има сигнали за предрешеност на избора за председател на Върховния касационен съд.

Той бе обвинен от някои от тях в атака чрез тиражирането на манипулации. Ставало дума за сценарий срещу съвета, който да доведе до предсрочното му разпускане и избор на по-удобни за управляващите членове.

Преди заседанието пред сградата на ВСС се проведе протест под мотото "Добро утро, тарикати!". В него участва и синът на Андрей Луканов - Карло.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини