Ветровит уикенд. Ветрове и поледици в неделя

Най-високата скорост на вятъра тази събота е отчетена в Оряхово - 24 м/сек, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, предаде "Фокус". Жълт код за силен вятър бе обявен в 16 области на страната - цяла Северна България, Пловдив и Пазарджик.

В Дунавската равнина са отчетени най-силни ветрове, като силен вятър духа и в Горнотракийската низина, уточняват синоптиците.

В Лом, Свищов, Казанлък, Стара Загора и Сливен е измерена 12 м/сек скорост на вятъра, в  Шумен - 15 м/сек., Плевен - 17 м/сек., Ловеч - 20 м/сек, Враца - 22 м/сек., Пловдив - 18 м/сек.

По върховете Черни връх - 20 м/сек., на връх Мургаш - над 40 м/сек.. В останалите места от страната, преобладаващата скорост на вятъра, е между 4-8 м/сек. 

До момента няма съобщения за нанесени щети.

В утрешния последен почивен ден синоптиците очакват силен вятър в почти цялата страна, като на места са възможни и поледици.

Облачността ще е по-често значителна. Вятърът през нощта временно ще отслабне, но още сутринта отново ще се усили, ще бъде умерен и силен от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. На места от запад на изток ще превали дъжд, в планините и североизточните райони – сняг.

В ранните часове на места е възможно да се образуват поледици. Минималните температури сутринта ще са от минус 4° до 1°. Максималните ще са от 1-2° в североизточните райони, до 8-10° в западната половина на Горнотракийската низина. В София минимална минус 4°, максимална около 4°. 

Жълт код за вятър е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, София-област, София-град, Перник, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен западен вятър. Максималните температури ще са от 4° по северното до 7° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини