Откриха още 30 жертви от падналия самолет в Яванско море

Първата жертва от падналия самолет на AirAsia, открита в Яванско море, беше погребана в индонезийския град Сурабая. Жертвата е Хаяти Хамид, съобщава БиБиСи.

На погребението присъстваха семейството и приятели.

Днес спасителната операция се насочи към претърсване на дъното и откриване на черната кутия от самолета. Обаче заради неблагоприятни метеорологични условия действията на участващите в операцията не са напълно ефективни.

Разположени са повече метални детектори и сонарно оборудване в района на падналия самолет. 9 самолета проверяват 13 500 квадратни километра. Също към мястото са се насочили два японски кораба с три хеликоптера. Общо в операцията участват 65 кораба, 14 самолета и 19 хеликоптера.

Към момента информацията е за открити общо 16 тела, включително седем днес. Повечето от телата са открити от американски кораб на ВМС. Четири тела са идентифицирани и са върнати на семействата им.

По-късно обаче индонезийски официален представител заяви, че са открити още 30 тела, като някои са били със седалките от самолета.

Хеликоптер на САЩ закара телата в Пангкалан Бун, след което бяха натоварени на линейки.

Припомняме, на 28 декември сутринта самолет Airbus на компанията AirAsia излетя от Сурабая за Сингапур. След по-малко от час пилотът е поискал разрешение за промяна на курса и височината на полета заради лошото време по маршрута на полета. Той е получил разрешение да заобиколи облачната зона, но не и за промяна на височината, тъй като в района е имало и други самолети. Малко по-късно самолетът, на който е имало 162-ма души, е изчезнал от радарите. Самолетът е паднал в Яванско море до остров Борнео. Смята се, че е на дълбочина между 30 и 50 метра.

Разследващите работят върху теорията, че самолетът е изпаднал в stall - аеродинамично „увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост), докато се е опитвал да се изкачи, за да избегне буря.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини