Студ и снежни виелици ни чакат днес

Студ, снежни виелици и усложнена пътна обстановка ни чакат днес, ако се сбъднат прогнозите на синоптиците. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН обявиха за днес жълт код за силен вятър, сняг и поледици във всички 28 области на страната. Единствено в Благоевградско жълтият код е за силен вятър, като не включва предупреждение за сняг и поледици.

В почти цяла Северна България ще вали сняг. В югоизточната половина от страната ще продължи да вали дъжд. В Дунавската равнина и Западна България ще се образува нова снежна покривка. Температурите сутринта ще са между минус 5° и 0°, в югоизточната част от страната все още високи до 8°-10°.

Чувството за студ ще се засилва от пулсиращия западен-северозападен вятър, достигащ на моменти 20-25 м/с. Привечер в Западна България температурите ще паднат до минус 7° - минус 8°, а по Черноморието малко под 0°.

В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен вятър от северозапад, температурата ще се понижи с около 10° и на 1200 м ще бъде около минус 9°, на 2000 м - около минус 14°. До обяд все още ще превалява сняг, по-късно ще спре, а в Рила и Пирин облачността ще се разкъса.

Във вторник вятърът ще отслабне, като в по-голямата част от страната той ще е умерен от северозапад, а в Източна България ще бъде умерен до силен от север-североизток. С него ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат още - и дневните ще остават отрицателни. Ще се задържи предимно облачно, с по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността над Западна България.

До минус 15 градуса за Нова година
В сряда и четвъртък ще бъде още по-студено, минималните температури на места в северозападната половина от страната ще са около и под минус 15°. Над северните райони ще има разкъсана облачност до слънчево време. Над Южна България ще има значителна облачност, на места и слаби превалявания от сняг.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини