Путин нареди на правителството да премине към ръчно управление на икономиката

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да премине към "ръчно" управление на икономиката във формата, който се използваше в най-тежките месеци от глобалната финансова и икономическа криза през 2009г.

Това стана в момент, когато за пръв път от 5 години златно-валутните резерви на страната паднаха под 400 млрд. долара, за износа на пшеница се въвежда допълнителен акциз, икономисти говорят за предстояща рецесия от 4-5% от БВП, а Беларус поиска от 1 януари да й се плаща за млечните продукти в долари.

На среща с правителството в четвъртък президентът Путин каза: "В кризата от 2008-2009г. работихме по сектори и моля да се върнете към такъв режим на работа". Налага се да се върнем към ръчно управление, колкото и това да не се харесва на някои, добави той. Ще трябва да се следи за случващото се в градовете, свързани основно с едно производство (т.нар. моноградове - бел.ред.), както и в предприятията. За всичко това трябва да бъдат изработени планове и да има конкретни отговорници, обясни президентът.

По думите му за състоянието на рублата ще се грижи централната банка, а кабинетът трябва да координира действията си с нея и с Кремъл.

Според Путин "трудностите, с които се сблъскваме, са свързани не само с външни фактори, но и с вътрешните ни проблеми, (...) всичко това исторически се е натрупало, но ние с вас отдавна полагаме усилия и опити да изменим структурата на икономиката, да я облагородим, да й придадем по-иновативен характер и доста е направено в това направление".

След това президентът каза на министрите, че тази година по обясними причини няма да имат дълга коледно-новогодишна отпуска.

Същия ден Банката на Русия съобщи, че за една седмица (12-19 декември) златно-валутните й резерви са намалели с почти 16 млрд. долара до 398.9 млрд. долара - ниво, на което не са слизали от август 2009г. насам. Основната причина е опитът да поддържа курса на бързо поевтинялата рубла, тъй като за този период заедно с финансовото министерство на пазара са продадени около 12 млрд. долара.

Новият акциз за износ на жито започва да действа от 1 февруари и ще е в сила до средата на 2015г. Той ще е в размер на 15% от митническата стойност плюс 7.5 евро, но не по-малко от 35 евро на тон. Целта е "да се стабилизира ситуацията на вътрешния пазар на зърно". На 22 декември премиерът Дмитрий Медведев каза, че заради рязко обезценената и нестабилна рубла има засилен интерес към износ на жито и поради това трябва да се въведат ограничения за експорта, за да се осигури хляб за населението.

По думите на вицепремиера Аркадий Дворкович при реколта от 104 млн. тона и експортен потенциал от 28 млн. тона вече са изнесени 21 млн. тона. През миналия сезон (до 30 юни 2014г.) са изнесени 25.4 млн. тона.

В действителност ограниченията за износ на жито бях авъведени в първия ден след рухването на рублата на 16 декември. Тогава регулаторът Росселхознадзор спря да издава на износителите фитосанитарни сертификати, а след това и държавните железници замразиха товаренето му на вагони.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини