Силите за сигурност в няколко страни на бойна нога по Коледа

В повишена бойна готовност са силите за сигурност в няколко държави на Коледа. Причината е в опасенията, че радикални ислямистки групи може да атакуват църквите в християнските общности, предава Voice of America.

80 000 полицаи и 65 000 военнослужещи пазят в държавата с най-голямо мюсюлманско население в света Индонезия срещу евентуални актове на насилие срещу християнски цели. Мерките за сигурност са затегнати в църквите, туристическите дестинации и районите за развлечени. В сряда пред църква в отдалечената източна провинция Амбон бе взривен автомобил. При атаката нямаше ранени, но заподозрените все още са на свобода, посочват от полицията.

За мнозина от християнската общност в Пакистан празненствата ще мрачен привкус след талибанската атака срещу училище в Пешавар, при която загинаха 148 души.

Мерките за сигурност са засилени в Кения в дните, когато стотици хиляди кенийци пътуват до родните си домове за празниците. В последно време зачестяват атаките срещу пътнически автобуси, извършени от крадци и членове на сомалийската екстремистка групировка „Аш Шабаб”.

Властите в щата Борно, северна Нигерия, забраниха транспорта за пет дни, което има за цел да ограничи атаките на радикалната ислямистка групировка „Боко Харам”.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини