ДАНС отхвърли мотивите за връщането на ГДБОП в МВР

ДАНС отхвърли мотивите на мнозинството в парламента ГДБОП да бъде върната в структурата на МВР.
Това става ясно от становище на агенцията във връзка промените в Закона за МВР, предвиждащ и изменение на Закона за ДАНС , изпратено до няколко комисии в парламента.

От ДАНС не са съгласни с изваждането на бившата ГДБОП от структурата й и отнемането на правомощията на агенцията да разследва, което може да провали близо 400 досъдебни производства, свързани с организираната престъпност и корупция, по които има привлечени обвиняеми, като някои от тях с в ареста.

От агенцията критикуват с мотивите към промените в ЗМВР, в които е записано, че преструктурирането на ДАНС с приемането на ГДБОП е предизвикало "безапелационни критики" в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка.
Докладът бил интерпретиран неправилно, защото критики били отправени единствено към начина, по който е осъществена законодателната промяна в закона за ДАНС.

В становището си от агенцията обясняват, че промените в устройствени закони е необходимо да бъдат задълбочено анализирани и прецизно законодателно преценени.

"Значимостта на функциите на ДАНС, както и обстоятелството, че дейността на Агенцията предизвиква висок обществен интерес, налагат измененията в нейния устройствен закон да бъдат направени не с преходни и заключителни разпоредби на устройствен акт на друго ведомство, а с отделен закон, имащ за основен предмет на уредба дейността на ДАНС", става ясно от становището.

Изменения в регламента за функциониране на служба за сигурност, каквато е ДАНС, следвало да бъдат подробно мотивирани.

В мотивите към закона за МВР като основен аргумент в подкрепа на промените, които се предвиждат да бъдат направени в ЗДАНС, била посочена „погрешната преценка" на предходните правителства.

От службата за сигурност добавят, че откакто са се слели с ГДБОП, не е правен анализ как вършат работата си, поради което мотивът, че ДАНС изпълнява нетипични за нея функции, не е достатъчен като основание за ново преструктуриране.

Посочено било, че функциите, които ДАНС е предвидено да осъществява от средата на 2013 г. и към настоящия момент, не са типични за нея, без да са изследвани резултатите от дейността й, както и оценки на партньорските служби.

В становището на ДАНС се посочва още, че няма аргументи, с които да се обоснове предимството председателят й да се назначава с президентски указ, а не с решение на парламента.

Като мотив за изменението е посочено, че правомощието на президента да назначава председателя на ДАНС е било отнето "с оглед превземането на една от българските служби за сигурност от олигархични кръгове”.

"Така изложени мотивите навеждат аргументи за липсата на безпристрастност и независимост на Народното събрание и обвързаността му с определени олигархични кръгове. В този смисъл, недоверие е изказано не към реда за избиране на председателя на ДАНС, а към избралия го орган, в състава му към момента на избирането", пише в становището.

"Считаме, че НС би могло да докаже необвързаността си от определени кръгове именно чрез правилния избор на председател на ДАНС. Следва да се има предвид и фактът, че назначаването на председател на агенцията от един - единствен човек (президента) също би могъл да бъде оспорен като повлиян от определени кръгове", добавят от агенцията.

Критикува се и ново основание за предсрочното прекратяване на пълномощията на председателя на ДАНС - „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията”.

В становището се коментира, че не е ясно кой ще преценява обстоятелствата, както по какви критерии ще бъде извършвана тази преценка и по каква процедура ще бъде направена проверката за наличието им.

Създавали се предпоставки за нестабилност на ръководството на агенцията поради възможността за произволно интерпретиране на текста и евентуална злоупотреба с предоставената възможност от страна на органа, който ще прави тази преценка.

Не ставал още ясен мотивът за отпадане на възможността за зам.-председатели на агенцията да бъдат назначени лица, които имат юридически стаж.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини