Преопаковат и предлагат като български кашкавал вносни парени сирена

Български кашкавал на цена в търговската мрежа на 7 и под 8 лв. за мен е злоупотреба, това не е български продукт. Това обяви зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки, цитиран от БГНЕС.

В последните три месеца в България се внасят много млечни готови продукти, в сферата на кашкавалите. Те не са кашкавали, а парени сирена. Голяма част тях се предлагат в търговската мрежа под български марки, като произведени в България, след като се преопаковат, коментира Присадашки, който е и президент на една от най-големите фирми в сектора.

Той обясни, че тези продукти идват в промишлени опаковки, които в България се разфасоват и се продават като български. Затова и искат много по-сериозен контрол. Освен това, каза Симеон Присадашки, пада и цената на сухото мляко, където сривът е може би около 70-80%, което води до злоупотреби в крайния продукт, като се използва то, а не другото мляко.

Той смята, че след овощарството, секторът на млекопреработвателите и млекопроизводителите търпи най-много негативи заради руското ембарго. Присадашки коментира, че месец след влизането в сила на ембаргото, се е почувствало свръхпредлагане на суровина на европейския пазар.

„Към днешна дата в Европа цените на сурово мляко вървят просто лавинообразно надолу и само в последните седмици има някъде над 15-процентов срив на цените на суровото мляко", каза зам.-председателят на асоциацията. Този сериозен срив се е очаквал след 1 януари след изтичането на договорите между производители и преработватели, но се случил по-рано.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини