Украйна строи 4 години ”Стената” по границата с Русия

Проектът "Стената" за укрепване на границата на Украйна с Русия ще се реализира в продължение на 4 г., обяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк.
Яценюк каза, че проектът ще струва около 8 милиарда гривни (около 533 милиона долара), съобщиха ТАСС и БТА.

Дължината на "стената" ще е около 2000 км. Тя ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел, по която ще тече ток и ще е по дължината на границите на Донецка, Харковска и Луганска област с Русия.

Проектът за "Стената" е на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойский, който го внесе в президентската администрация през юни т.г., припомня руският в. "Комерсант".

До оградата ще се изградят ровове, които да не позволяват до нея да достигат хора, животни, автомобили или бронирана техника. Огражденията ще бъдат охранявани от отряди на украинската армия, гранични войски и национална гвардия.

В средата на октомври Арсений Яценюк направи инспекция на строежа на "Стената". Тогава той заяви:

"Правителството работи по укрепване на границата, изграждане на тези съоръжения с участието на местни предприятия, осигуряването на работни места за украинците е наша основна цел. Защото силната граница е гарант за безвизов режим, начин да спрем чуждите агенти и диверсантите, способ да дадем на украинските въоръжени сили първа линия на отбрана срещу външния агресор – Руската федерация".

Икономическите планове на кабинета

На днешното заседание на правителството украинският премиер разпореди Киев да започне преговори за създаване на зона за свободна търговия с Канада, Турция, Израел, страните от региона на Персийския залив и от Западна Африка.

Яценюк обеща съкращаване на разходите на държавната администрация с 10 процента. Той съобщи, че Украйна ще обяви конкурс за привличане на инвеститори за модернизиране на украинската газотранспортна система и за експлоатация на газовите находища на страната.

Премиерът подчерта, че Украйна ще увеличи мощностите на действащите атомни централи. Министерският съвет прие решение за изграждане на два блока в Хмелницката АЕЦ.

В Украйна работят 4 атомни централи с 15 блока и те произвеждат 65 процента от електричеството, което потребява страната.

Арсений Яценюк каза още, че дефицитът в бюджета на Украйна за 2014 г. възлиза на 67 милиарда гривни, а дефицитът на компанията "Нафтогаз Украйна" - 110 милиарда гривни.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ва
    Валтер Улбрихт
    9 -2
    16:54, 9 дек 2014
    От тази по-голяма тъпотия могат да измислят само фашистите и комунистите!
    • Ва
      ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ
      10 0
      08:17, 10 дек 2014
      Даааа фашисти и комунисти,но от чифутски произход...
  • 2
    Ба
    баняжията
    12 0
    19:00, 9 дек 2014
    Абе тва укринците били много тъп народ.от кого ще се пазите бре хаймани.едно ядро и сте, капут
  • 3
    11
    1122
    8 0
    01:01, 10 дек 2014
    Тва толкоз ли е сладко да лижеш американските гъзове?
  • 4
    До
    до 1122
    4 0
    07:52, 11 дек 2014
    Ми наште- и те каго украинските хохоля
Последни новини