Енергийни министри от ЕС се срещат днес за „Южен поток“

Днес ще се проведе неформална среща на енергийните министри на държавите членки на ЕС, свързани по някакъв начин с проекта "Южен поток". Участие в Брюксел ще вземат министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния.

Инициативата за извънредната среща е на зам.-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.

Разговорите ще се проведат няколко дни, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че проектът все още може да бъде осъществен.

"Южен поток" може да бъде построен. Сега топката е в полето на Русия. Ние сме готови, подготвителните дейности продължават", посочи Юнкер след срещата си с българския министър-председател Борисов.

Русия няма да участва в срещата, обяви енергийният министър на федерацията Александър Новак пред журналисти в понеделник.

"Ние не сме член на Европейския съюз и не планираме да вземем участие в тези разговори", заяви Новак, като добави, че Русия се подготвя да анулира междуправителствените споразумения за проекта: "Този проблем се разглежда сега. Той е от правно естество и изисква задълбочена подготовка".

България ще бъде представена от вицепремиера Томислав Дончев. Позицията, която ще защитава българската страна, е да се строи "Южен поток", но при спазване на европейските правила. Премиерът Бойко Борисов определели, че обявеното от руския президент от Турция спиране на проекта като политически натиск.

След като Владимир Путин обяви прекратяването на строежа на "Южен поток", унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира руския проект, като заяви, че Брюксел "непрестанно е работил за подкопаването на Южен поток". Въшният министър на Унгария в същото време оправда Путин, че "Русия има право да взима подобни решения по отношение на Южен поток и страната му разбира предприетата от Москва стъпка".

В неделя от изявление на Кремъл стана ясно, че Путин е провел телефонни разговори с Орбан и сръбския премиер Томислав Николич, на които са се обсъждали "въпросите за двустранното сътрудничество и възможностите за бъдещи общи проекти в енергийния сектор, след като беше взето решението работата по "Южен Поток" да не се продължава".

Руският "Правда" цитира австрийският икономически министър Рейнхолд Митерленер, според когото изявлението на Путин за спирането на Южен Поток е тактически ход във "войната на санкциите". Митерлендер също заяви, че няма съмнение, че "Южен поток" един ден ще бъде построен.

На срещата в Брюксел днес няма да присъстват енергийните министри на две държавия от ЕС, пряко свързани с проекта - Франция и Германия. Енергийни компании на тези страни контролират съвместно 30% от дружеството (други 20% са на италианската Eni), което трябва да положи тръбите в подводната част на проекта през Черно море между руския и българския бряг.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини