Подписват договора за довършване на язовир "Пловдивци" край Рудозем

След повече от 13 години отлагане строежът на язовир „Пловдивци“ край Рудозем отново се възобновява.

Във вторник /9 декември/ в МРРБ ще се подпише договор за строителството на хидровъзела, стартирал през далечната 1998 г. и замръзен три години по-късно заради липса на пари, след като държавата налива в съоръжението близо 20 млн.лв.

Предстои изградената наполовина язовирна стена да се довърши, както и да се изгради пречиствателната станция. Изпълнител на обекта ще бъде консорциум от българската фирма „ Главболгарстрой” и руска фирма.

Според кмета на Рудозем Румен Пехливанов хората са в еуфория, защото повечето от тях отдавна са изгубили надежда, че строителството някога ще се случи.

Пехливанов смята, че градежът може да стартира още след подписване на договора, а в средата на 2017 г. язовирът трябва да се напълни с питейна вода.

За изпълнение на строителството ще бъдат ангажирани 250 души от региона, а след това близо 30 човека ще бъдат наети в дейностите по експлоатация и поддръжка на хидрообекта. По проект хидровъзелът ще се простира на площ от 160 дка.

Водоемът ще реши проблема с безводието в общините Рудозем и Мадан, а доизграждането му ще се вложат още 48 млн. лв. кредит от Световната банка и частично финансиране от бюджета.

Областната управа в Смолян стартира процедури за отчуждаване на имотите, през които ще премине електропроводът за пречиствателната станция. Към момента в язовир „Пловдивци” изцяло са завършени водовземната кула, преливника и отбивна галерия, както и съоръженията, които изхвърлят излишните води в зоната на стената. Започнато е изграждане на пречиствателна станция за питейни води, както и на контролно-измервателна електронна система.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини