Руски висш дипломат обвини САЩ в опит за сваляне на Путин

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков обвини САЩ в опит за сваляне на президента Владимир Путин чрез налагане на санкции срещу Москва заради Украйна.
Зад формално декларираната цел да ни накарат да сменим позицията си във връзка с Украйна прозира, при това без да се скрива, задачата да се форсират социално-икономическите условия за смяна на властта в Русия, каза той, предаде БНР.

Същевременно руският дипломат посочи, че Москва е готова да търси в отношенията си с Вашингтон баланс на интересите, където това е възможно.

Според Рябков Русия не желае конфронтация и нова студена война, но същевременно няма да прави отстъпки по принципните въпроси.

По думите му САЩ все пак си дават сметка, че редица остри международни проблеми и предизвикателства не могат да бъдат решени без участието на Русия и затова от американска страна на различни равнища все по-често се чуват призиви за формирането на позитивен дневен ред в двустранните отношения.

Рябков добави, че Русия не признава легитимността на санкциите срещу нея и затова няма да участва в преговори за тяхната отмяна, въпреки че няма и такива предложения.

В края на миналия месец ЕС добави 13 физически и 5 юридически лица, предимно участници в организирането на сепаратистките избори в Донбас, към списъка със санкции заради Украйна.

Русия ще положи всички усилия контактната група за Украйна да заседава тази седмица в Минск, заяви пред журналисти Юрий Ушаков, помощник на руския президент, цитиран от ТАСС и БТА.

"Потвърдихме, че сме готови (за среща на контактната група за Украйна) и полагаме всички усилия срещата на контактната група в Минск да се състои тази седмица", каза представителят на Кремъл.

На 5 септември при среща на контактната група в Минск, в която участваха делегати на Киев, сепаратисти от Източна Украйна, ОССЕ и Русия, бе съгласуван план за мирно уреждане и постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

На 20 септември контактната група прие в Минск меморандум за прилагане на режима за прекратяване на огъня.
В документа се предвижда по-специално създаване на 30-километрова буферна зона между войските - по 15 километра от всяка страна на фронтовата линия. Украинското президентство и сепаратистите обявиха миналата седмица, че от 9 декември спират напълно бойните действия в Източна Украйна в опит да сложат край на кръвопролитията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сп
    спароу джак
    0 0
    19:20, 8 дек 2014
    крайно време,цар Путин Владимирович,На тия отвъд океана,да им прати ядро.
Последни новини