Берлин настоя за подновяване на диалога НАТО-Русия

 
Германия настоя пред партньорите си от НАТО да бъде подновен прекият диалог между алианса и Русия, прекъснат след анексирането на Крим.
Германският външен министър Франц-Валтер Щайнмайер заяви, че с прекратяването на заседанията на Съвета НАТО-Русия Западът не разполага в момента с канал за обмен на информация при различни спешни ситуации като военни учения, полети на самолети или присъствие на руски бойни кораби в различни райони в света.

"Смятам, че сме длъжни да не допускаме военна ескалация и затова се нуждаем от канали, чрез които да проверяваме дали дадена информация е вярна или не", посочи Щайнмайер, цитиран от АФП и БТА.

Германският външен министър смята, че сегашното ниво на комуникация с Москва е паднало дори под нивото от епохата на Студената война. Той изрази мнение, че съветите НАТО-Русия може да се свикват, ако не на министерско, то поне на ниво посланици или военни експерти.

В момента в Брюксел се провежда среща на външните министри на страните членки на НАТО.

На 1 декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се наблюдава повишена военна активност на Русия край границите на НАТО. Над 400 са случаите на прехващане на самолети на руските ВВС от машини на Алианса, добаи той.
Столтенберг призова Военновъздушните сили на Русия да извършват полетите си по границите на пакта при повече прозрачност, за да бъдат избегнати инциденти и катастрофи.

Същия ден Русия съобщи, че планира военни учения с участието на "десетки хиляди" военнослужещи през лятото на 2015 г. в Централния военен окръг.

На 30 ноември Щайнмайер заяви, че всички дискусии за членството на Украйна в НАТО са преждевременни към настоящия момент.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    На пачи яйца
    0 0
    11:21, 3 дек 2014
    Големи принципи - заради Порошенковците, Майдановци и цялата нациска сволач, която свали и самолета на Малайзия - сега се карайте! Е заради такива глупости са ставали войните!
Последни новини