България е за изгоден Южен поток по правилата на ЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че все още няма официална позиция на Русия за спиране на "Южен поток", така че няма какво да се коментира от наша страна.
Кунева потвърди пред журналисти, че позицията на България е за това да има икономически изгоден проект и спазване на законите на ЕС, предаде БТА.

За мен все още проектът "Южен поток" не е затворен, докато не видим становището на Русия, заяви и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Искаме да изчакаме официалната позиция и тогава да коментираме, добави той.

Сърбия също заяви, че засега няма потвърждение от Москва.

Вчера лично президентът Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължи с реализацията на проекта заради отказа на България, притискана от ЕС. Шефът на "Газпром" Алексей Милер директно заяви, че проектът е закрит.

Русия в никакъв случай няма да се откаже от „Южен поток”, коментира въпреки това депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който е зам.-председател на енергийната комисия.

„Това е тактически ход от страна на Путин и Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток”. Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция (Путин сключи договор с Ердоган за строителство на морски газопровод - б.р.) би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток”, който минава през Турция и той не може да бъде запълнен”, изтъкна Димитров пред Нова телевизия.

Според него това не е нищо повече от ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и ЕК и след него ще има истерия в България -  много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. 

Подобно мнение веднага изрази бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Загубите от 400 млн. долара (посочена от Путин - б.р.) е доста занижена сума, ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия праща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно”, каза ексдепутатът от БСП пред телевизията. 

По думите му е очевидно, че правителството на ГЕРБ, с подкрепата на "такива като Мартин Димитров", ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекти (освен "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис - б.р.), чрез които България не само можела да излезе от икономическата криза, но и да бъде съвсем друга страна. 

Друг бивш министър на енергетиката и член на ресорната комисия в НС - Драгомир Стойнев, също заяви пред БНР, че страната ни не бива с лека ръка да се отказва от "Южен поток". 

"Не трябва да се делим на русофили и русофоби, а да гоним националния си интерес. Цялата политическа класа трябва да помогне на правителството. Не бива да се отказваме от едни сигурни приходи, каквито са транзитните такси от проекта "Южен поток", добави депутатът от левицата. 

И трети бивш енергиен министър - Трайчо Трайков, коментира темата. Според него Путин се опитва да излезе от международната изолация, показвайки мускули на Запада. По думите на Трайков това е еднолично решение на президента, което е изненадало всички - руската Дума, енергийния министър и дори шефа на "Газпром". 

"Ако някой твърди, че това е по вина на България, вероятно трябва да се призове намеждународен арбитраж", добави Трайков пред bTV. 

Междувременно евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов разпространи своя позиция до медиите, в която се казва, че заявлението на Владимир Путин е индикация за нещо изключително важно: 

"България е пълноправен член на Европейския съюз и трябва да е ясно, че тук важат правилата на Общността. Нека да бъдат така добри и да си приберат тръбите на склад, където стоят и съоръженията за "Бургас-Александруполис". За силна България в обединена Европа".



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини