Кунева се оплаква на Борисов, че ДБГ няма областен управител

Вицепремиер Меглена Кунева се е оплакала на Бойко Борисов, че не е назначен областен управител от нейната партия - "Движение България на гражданите" (ДБГ).
Това става ясно от публикуваната стенограма на вчерашното заседание на Министерски съвет, на което беше решено да бъдат сменени 24 губернатори, само в 4 града настоящите запазиха постовете си.

18 от новоназначените са от ГЕРБ, 5 са от Реформаторския блок - но от други партии, а един е от АБВ.

В началото Кунева се обръща към премиера с думите, че очевидно е била извършена сериозна политическа работа, за да се стигне до този списък с хора. Тя изразява убеденост, че всички кандидати имат своето предимство и като хора подкрепя всички, но в РБ са притеснени, че вчера до последно е имало други предложения.

"Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за РБ е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на РБ за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София"…

По неофициална информация за поста първо е обсъждан юристът от партията на Кунева Стамен Янев, но вместо него бе назначен зам.-председателят на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Веселин Пенев.

Това предизвика ново напрежение и в Патриотичния фронт. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че на фона на нежеланието на кабинета да отстрани зам.-военния министър Орхан Исмаилов, след тази "провокация", те нямат друг полезен ход, освен да оттеглят подкрепата си за кабинета. Все пак официалното решение ще бъде взето другата седмица.

По повод назначението на Пенев Кунева казва още на Борисов:

"Съжалявам, че връщам темата към това, господин премиер, аз не съм Ви притеснявала лично за това, нито госпожа Бъчварова, но имам задължението да изкажа известни притеснения за това, че всички партии трябва да видят представителство".

Премиерът обаче отвръща, че макар да има коалиционни споразумения, лично той приема РБ като единен субект, и би му било по-лесно и по-изгодно, да се е съобразил с нейните аргументи, но все пак той заложил на това, което и Кунева казва - че всички назначени са прекрасни хора.

"Предлагам да спрем дотук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни. Повярвайте ми, в ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени. Нека тези хора покажат качества, нека се справят с работата, аз съм Ви казал и друг път – на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как едни ще теглят много напред, други като изостават – ще бъдат сменяни", добавя Борисов.

Затова той предлага на Кунева да не му прехвърля отговорности, които не са негови, в противен случай би излязло, че той по някакъв начин се намесва в РБ, "което пази, Боже, да си го помисля дори!".

"Затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. 15 дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа. Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: „За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си…“. Щом сме съгласни, че са добри – моля те, приеми ги, да вървим напред. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител… Толкоз. Хубав – лош, важното е администрациите да работят", слага край на разговора премиерът и точката от дневния ред е приета.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини