Фронтът за освобождение на Палестина отговорен за синагогата

Групировката "Народен фронт за освобождение на Палестина" пое отговорността за нападението в ерусалимската синагога.
Тази сутрин четирима израелци бяха убити в синегога в синагогата "Каила Бней тора" в квартал Хар Ноф в Ерусалим при атака на двама палестинци, въоръжени с брадви, ножове и пистолет. Шестима души са ранени, сред тях и двама полицаи. 

Военното крило на "Народен фронт за освобождение на Палестина" - "Бригадите Абу Мустафа", разпространи комюнике, с което пое отговорност за атаката и призова палестинците "да се обединят в съпротивата срещу окупацията", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Народен фронт за освобождение на Палестина" посочи, че двама нейни членове са извършили нападението, което определи като „естествен отговор на израелските атаки срещу Ерусалим и срещу палестинците”, добавят "Синхуа" и "Ал арабия", предаде "Фокус".

Това е естествена реакция на престъпленията на ционисткия режим срещу палестинския народ и оскверняването на джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм в Ерусалим, добавя БГНЕС.
През октомври израелски полицаи убиха палестинец , заподозрян, че е стрелял по еврейски крайнодесен активист. Израел затвори в Ерусалим Площада на джамиите. 

Двамата нападатели в синагогата бяха идентифицирани от палестински източници като жители на Източен Ерусалим - Удай и Гасан Абу Джамал, братовчеди от квартал Джабал ал Мукабер, съобщи палестинската агенция Маан, цитирана от ДПА.

Според израелски медии те били роднини на един от палестинските затворници, разменени срещуотвлечения израелски войник Гилад Шалит.

Преди това Хамас и Ислямски джихад, двете основни ислямистки палестински движения,приветстваха атентата срещу синагогата.

Хамас заяви, че атаката - най-смъртоносната от години в Свещения град, е "отговор на убийството на мъченика Юсеф Рамуни" - палестинския шофьор, който беше намерен обесен в автобуса си на градски паркинг в Западен Ерусалим. Вчера радикални палестински групировки призоваха за отмъщение. 

"Израел ще "отвърне сурово" на смъртоносно нападение срещу синагога в Ерусалим", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху, цитиран от Асошиейтед прес.

Той нарече днешната атаката "жестоко убийство на евреи, дошли да се молят и убити от жалки убийци".

Нетаняху хвърли вината за насилието върху подстрекателствата от страна на ислямисткото движение Хамас и палестинския президент Махмуд Абас

Според него международната общност пренебрегва тези подстрекателства.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди днешното нападение, съобщи по-късно Ройтерс.

"Президентството осъжда нападението срещу еврейски богомолци на тяхното молитвено място и осъжда убийството на цивилни, независимо кой го извършва", заяви канцеларията на Абас.

Американският държавен секретар Джон Кери нарече атаката срещу синагогата чист терор: 

"Да имаме този вид действия, които са резултат от подстрекаване, от призивите за дни на гняв, просто от безотговорност, е неприемливо. Така че палестинското ръководство трябва да осъди това и да започне да прави сериозни стъпки за ограничаването на всякакъв вид подстрекаване, което идва от техните думи, от думите на други хора, и да покаже лидерство, което да промени посоката, в която върви този регион". 

България осъжда остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, извършен на 18 ноември, довел до човешки жертви, се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи. 

"Съпричастни сме към скръбта на близките на убитите и изразяваме надежда за бързо възстановяване на ранените. Такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Призоваваме и Израел, и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението, с оглед възстановяване на мирния процес и връщане към политическите механизми за решаване на проблемите", се посочва в изявлението. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    ХИТЛЕР
    3 0
    19:30, 18 ное 2014
    Сбърках дето ви създадох държава,но не сбърках че не съборих концлагерите аушвиц и треблинка.те ви очакват с отворени обятия...
Последни новини