Властта избира: по-малък дефицит или коледни добавки

Почват преговори между екипи на Горанов и Калфин за допълнителни пари за пенсионерите

 Екипите на финансовото и социалното министерство ще проведат работни срещи, за да решат казуса с коледните добавки на пенсионерите, научи "Стандарт". Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин изразиха противоположни мнения по темата. Очаквано, Горанов защити тезата, че при свръхдефицит, какъвто се очертава с актуализацията на бюджета, бонуси не може да се очакват. Но Калфин даде да се разбере, че ще настоява да има коледни добавки за пенсионерите.

"Няма време за много умуване, решението трябва да е готово до две седмици, за да може НОИ да започне изплащането на бонусите заедно с декемврийските пенсии", коментираха експерти.

В редиците на ГЕРБ все по-ясно се чува мнението, че бонуси за пенсионерите трябва да има, защото не искат партията да бъде свързвана само със затягане на коланите. "Във всички ведомства има резерви, които могат да се използват", аргументират се депутати от ГЕРБ. Някои от заложените разходи можело да се изместят в началото на 2015 г., без това да наруши системите. Освен това НОИ отчете за полугодието 20 млн. лв. икономии от разходите по различни обезщетения. "Дори и да има буфери, не е ли по-добре те да отидат за намаляване на дефицита от 3.7%", контрират противниците на раздаването на коледните добавки от най-голямата партия в парламента.

Днес парламентарната група на ГЕРБ ще дебатира на закрито заседание възможността за коледни добавки на пенсионерите, час преди в пленарна зала да се гледа на първо четене актуализацията на бюджета.

"Сумата за коледни добавки на възрастните хора е нищожна на фона на раздаваните с лека ръка милиарди", коментираха профсъюзите. Неофициално в ГЕРБ се обсъжда необходимостта от 40-50 млн. лв., които да бъдат раздадени като коледни бонуси на всички пенсионери диференцирано според размера на пенсията.

"Бюджетът няма да спечели кой знае колко, ако тези пари се икономисат. Напротив, ако не се дадат коледни бонуси, ще остане горчивина още в началото на мандата на това управление", коментира и бившият социален министър Иван Нейков.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини