В британски и холандски ферми е открит птичи грип

След Холандия и Великобритания съобщи за открит птичи грип. Очаква се днес Европейската комисия да вземе спешни мерки
Вчера холандските власти наложиха временна забрана за превозване на птици след като бе открит силно патогенен щам на птичия грип в птицеферма в центъра на страната, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на икономиката.

"Тази сутрин бе установено, че щамът на птичия грип, засечен в птицеферма в Хекендорп, е силно патогенен", се казва в изявление на министерството.

Около 150-те хиляди пилета в птицефермата ще бъдат евакуирани и унищожени от холандските здравни власти.

"Това е силно патогенен щам, но още не знаем кой точно", уточни източник от министерството.

За ограничаване на риска от зараза холандските власти наложиха забрана за транспорт на птици, яйца и птичи тор за максимален срок от 72 часа. В радиус от 10 км от засегнатата птицеферма забраната може да трае до 30 дни. В тази зона има още 16 птицеферми, където ще се извършат анализи.

През 2003 г. Холандия бе тежко засегната от щам H7N7 на птичия грип. Тогава здравните власти унищожиха около 30 милиона птици, припомня АФП, цитирана от БТА.

Птичи грип и във Великобритания

Днес Великобритания съобщи за нови случаи на птичи грип - заболяването е открито във ферма за патици в северната част от страната. Лондон обаче заяви, че опасността за общественото здраве е "много слаба", предаде Франс прес.

Фермата бе поставена под карантина и птиците вече се унищожават, заяви говорителка на министерството на околната среда, прехраната и селските въпроси.

Тя обаче не не уточни от кой щам е вирусът, открит в Йоркшир.

ЕК взима мерки

Европейската комисия днес вероятно ще приеме спешни временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип, открит в Холандия, съобщи късно снощи ЕК.

"Очаква се на 17 ноември Комисията да приеме решение за спешни временни предпазни мерки след откриването на щама", каза говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

Решението ще опише зоните, определени от холандските власти около заразената птицеферма, от които ще бъде забранена продажбата на живи пилета, яйца, пилешко месо и други пилешки продукти на други членки на Европейския съюз и трети страни.

В Китай преди няколко дни бяха регистрирани огнища на птичи грип, в това число на щамовете H5N3, H5N8, които преди не са се срещали, съобщи ТАСС. Голяма е вероятността възбудителят на болестта да бъде пренесен и на територията на Русия. По тази причина се препоръчва в птицевъдните стопанства да бъде засилен контролът.

Опасността от птичи грип

Птичият грип от типа А/H5N1/ е високопатогенна вирусна болест по птиците, която може да се предава и на хората при контакт със заразени животни. Вирусът поразява дихателните и храносмилателни органи и притежава висока леталност.

Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

През септември Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство (ФАО) предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6). В началото на ноември още един щам на птичия грип - H5N8, бе открит в развъдник за пуйки в Северна Германия, за пръв път в Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини