Русия ще строи ядрени реактори за Иран

Русия се е съгласила да изгради осем ядрени реактори в Иран, 12 дни преди крайния срок за споразумението за ограничаване на ядрената дейност на Иран, съобщава Би Би Си.

Сделката, за която се споразумяха Русия и Иран предвижда изграждането на два реактора, с възможност за още шест. Строежът на реакторите е част от нов договор за партньорство, гарантиран от Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

Руската държавна компания за ядрената енергия "Росатом", заяви че строителството ще бъде следено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Сделката оставя врата за още два реактора, които да бъдат изградени в Бушер и още четири на друго място.

Русия ще доставя ядрено гориво за реакторите и да го взема обратно след като бъде използвано, според Росатом. Подобен механизъм - предназначен да попречи на Иран да използва горивото за изграждане на оръжия - вече е в сила за съществуващия реактор в Бушер, който също бе завършен с руска помощ.

Световните сили, включително и Русия, оказват натиск върху Иран да ограничи ядрената си дейност на фона на опасенията за изграждане на атомна бомба.

Шест световни сили - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай - се опитват да убедят Иран да намали обогатяването на уран до ниво под това, необходимо за изграждане на оръжие. В замяна те предлагат да вдигнат наложените над страната санкции.

24 ноември е крайният срок за преговорите между Техеран и Запада за прекратяване на ядрената му програма. Дипломатите трябва да се срещнат за последен кръг от преговорите през следващата седмица. Не е ясно обаче какъв ефект ще окаже руската сделка.

Руските новинарски агенции цитирант ръководителя на Агенцията за ядрена енергия на Иран Али Акбар Салехи, който заяви, че споразумението за изграждане на нови реактори е "повратна точка в развитието на отношенията между нашите страни (Русия и Иран)".

Към руско-иранското междуправителствено споразумение е подписан и протокол от шефа на "Росатом" Сергей Кириенко и ръководителя на Агенцията за ядрена енергия на Иран Али Акбар Салехи. В него се описват отношенията между двете държави в областта на "мирната употреба на ядрена енергия".

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини