Плевнелиев: Южен поток е важен за България

  Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер. Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България, предаде bTV.

За целта България е предоставила възможност на Еврокомисията да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет, припомни той. Във връзка с второто условие Росен Плевнелиев допълни, че имаме подписан договор за разходите по строителството на „Южен поток", но все още липсва споразумение за приходите от него.

Президентът на Унгария Янош Адер даде пример с Германия и „Северен поток”. По думите му този проект е бил изграден с цел независимост от всички политически проблеми и кризи, за да може Германия безпрепятствено да получава газ.

Янош Адер обясни, че за постигането на такава сигурност е нужна реализацията и на "Южен поток" независимо, че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт.

„Това не е цел само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да се развиват икономиките си”, коментира Адер.

Той допълни, че диверсификацията е много важен проблем, като целта е в България и Унгария да бъдат проучени всички възможности за доставка на енергия. Така, по думите му, икономиките ще се успокоят, но и ще бъдат независими от кризи, терористични и други атаки.

„Освен това, цялото стопанство, базирано на използването на газ, ще има основи да се развива”, добави още Янош Адер.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини