Петър Москов: Парите в здравната система изтичат, електронният контрол ще промени това

Каквото и да кажа в позицията си в момента на държавен чиновник, срещу разказите в първо лице на човешката болка, то ще е  малко. Така реагира новият министър на здравеопазването Петър Москов на кратък видеоматериал за пациенти, недочакали линейка, недочакали ново сърце или просто такива, които трябва да си плащат дори храната в болницата. Кадрите му бяха пуснати в "Здравей, България" на Нова ТВ.

Истината е, че към момента, че никой не може да ви каже има или няма пари. Парите в тази система изтичат, няма контрол по какъв начин се дават. А как ще се промени това? Чрез електронен контрол - електронна здравна карта, електронна рецепта, електронно досие. Там ще държите правото си на здравно осигуряване, няма да чакате за талон, сподели целите си Москов.

Като срок за това бе посочен краят на 2015 г.: "Все пак това е свързано с определени технологични процедури - обществени поръчки и т.н., но по същество модулите и идеите са ясни. Те могата да бъдат превъплатени, мога да ви ги разкажа стъпка по стъпка". На въпроса възможни ли са все пак фалшификации отговорът на министъра бе светкавичен: "Ще са сведени до индивидуална виртуозност."

Здравният министър се обяви против предложението за 12% здравна вноска: "Към момента това не е част от приоритетите. Важна сега е яснотата как и за какво се изразходват парите. В момента българските лекари са единствените, които работят на ишлеме. Начинът на формиране на възнаграждението на лекари, сестри, санитари изисква от тях количество хора, а не качество на предлаганите услуги. Ето това смятам да се промени. Медицината трябва да се върне в болницата, за сметка на търговията."

Петър Москов отказа да съобщи имена от екипа си, но не скри, че всички ще минат проверка за принадлежност към ДС.

Източник: Нова телевизия

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sa
    saxofonista-2002
    2 0
    11:18, 10 ное 2014
    Pojelavam ti uspeh g-n Ministar i neka tozi pat zdr.karti,el.recepta i pr.ne ostanat otnovo na prikazki!Poslanieto mi e kam teb i kam tvoite kolegi ministri e,vreme nyma deistvaite,4e naistina BG narod e bolen i mnogo NEDOVOLEN,o6te edin pat ti pojelavav uspeh i dai Boje ti da si zdr.Ministap,koito 6te poloji osnovite v ozdravyvaneto na BALGARSKOTO zdraveopazvane!
  • 2
    Со
    солжиницин
    0 0
    22:54, 10 ное 2014
    Не го слушайте още от сега знам какви ще му са ПРЕОРЕТЕТИТЕ- 1 ще огледа хубаво колежките в министерството и ще си направи списък 2 ще се огледа и ослуша аджиба от къде могът да потекът парици към сметката му 3 какви имотчета може да придобие докато е м- р защото времето лети и т н и т н А това за това онова да ми ги разправя на старата ми шапка ние не живеем на марс
Последни новини