Смяната на часовото време ще повиши комфорта ни

Смяната на часовото време не би трябвало да предизвика стрес, напротив, по-скоро това ще ви повиши комфорта, защото имате възможността да се поизлежавате в леглото. Това ви е подарък за откраднатия час сън през лятото.

Това казва пред в."Монитор" д-р Славчо Славчев, председател на фондация "Сън и здраве".

Тази нощ преминахме към зимното часово време. Връщането към астрономическото часово време стана в 4.00 ч. местно време на 26 октомври, неделя. Върнахме стрелките на часовниците си с час назад.

"Връщането към нормалното астрономическо време практически подобрява нещата. Защото лятното изместване на часовника спрямо реалното астрономическо време усложнява нашия биоритъм. Имаме нагласата да спим по осем часа в денонощието, когато е тъмно, и да бъдем свежи в дневните часове. Когато това се промени, биологичният ни часовник реагира по-бавно", казва още той.

"Това се чувства най-силно при трансконтиненталните полети. Да речем, може да го усетите, когато пътувате на изток, към Токио, където разликата в часовото време е около 8-9 часа. Това се отразява съществено върху всички функции на организма. Когато е тъмно през нощта в обичайното ви местоживеене, а на другото място е обедно време, вашият часовник още не се е настроил на новите географски ширини. Затова е необходимо да прекарате толкова денонощия на новото място, колкото е часовата разлика, за да можете да се адаптирате към местното часово време.

Така че ако разликата е осем часа, ви е необходима около една седмица, за да влезете в новия ритъм. Подобно нещо се случва при промяната на лятното и връщането към нормалното астрономично време. През лятото изместваме часовника с 1 час напред и ставаме по-рано от обичайното.

Така се краде един час от съня ни. Необходими са ни няколко дни, за да се адаптираме и за да може биологичният ни часовник да влезе в ритъм. Когато обаче върнем часовника назад, пътуваме на запад, например в Сан Франциско, там също имаме разлика от 7-8 часа, но в обратна посока.

Тази промяна на времето се понася по-леко. Бих казал, че връщането на нормалното астрономично време при нас, което става през зимата, се понася по-добре. Все пак ще си поспиваме повече", казва още Д-р Славчев

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини