10 години сме жертва на мафията, обяви Ал. Томов в съда

Делото „Кремиковци-ЦСКА" върви към финал. В случай, че няма нови доказателствени искания, делото за източването на пари от „Кремиковци" и отнемане на лиценза на ЦСКА ще премине във финална фаза.

На 27 ноември от 9.30 ч. е насрочено следващото заседание, когато по всяка вероятност Софийски градски съд ще изслуша страните по делото.

Припомняме, обвиняеми са Александър Томов, бивш председател на Управителния съвет на „Кремиковци" и председател на Надзорния съвет на ЦСКА, както и още трима от ръководството на „Кремиковци" - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Всички те се явиха лично на заседанието, представлявани от адвокатите си.

През 2011 г. СГС осъди на първа инстанция Томов и Иванов с по 9 г. лишаване от свобода заради „Кремиковци" и ги оправда за спортния клуб, а останалите двама останаха без присъди.

Мотивите на присъдата обаче бяха писани цели две години, а през 2013 г. Софийски апелативен съд (САС) върна делото на Прокуратурата за рестарт с обосновката, че има „коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невинност по случая". Така се стигна до подновяване на процеса от самото начало.

Съдът прие експертиза, чиято задача бе да прецени оценката на хвостохранилище и общежитие на „Кремиковци". Адвокатите на подсъдимите обаче „въстанаха" срещу експертизата на вещото лице, касаеща оценката на хвостохранилището на „Кремиковци".

Именно продажбата на въпросните хвостохранилище и общежитие са в основата на обвинението. Адвокатите обаче поставиха под въпрос компетентността на експерта относно използваните методи за оценка на терена. Според защитата заключението на вещото лице не отговаря на нормативната уредба.

Според Прокуратурата обаче заключението е обосновано, отчетени са и спецификите на терена.

След заседанието Александър Томов декларира пред журналисти, че не само е  убеден в правотата си, но с това дело се прикрива истината за отнемането на лиценза на ЦСКА и ситуацията с „Кремиковци".

След 6 години и половина Томов все още пита какво е престъплението, при положение че това са частни дружества. Той е категоричен, че ще се възползва от правото си да даде обяснения пред съда на 27 ноември. Междувременно съдът назначи още една дата за заседание - 4 декември.

„Що се отнася до задкулисните играчи, някои от които вече са уволнени, към тях ще бъдат повдигнати въпроси", смята председателят на Надзорния съвет на ЦСКА. Томов определи като откровени, груби лъжи заглавията, че ЦСКА живее назаем.

Десет години сме жертва на мафията", посочи Томов, убеден, че ударът по „Кремиковци" и по ЦСКА е мафиотски. Шест години и половина, по думите му, се занимаваме с последствията от този удар.

Попитан с шеговит журналистически тон  какво би пожелал на Тодор Батков, който днес има рожден ден, Томов му честити празника, но се закани, че ЦСКА ще играе за победа в предстоящото дерби. Той помоли публично феновете на „Левски" и ЦСКА да се държат почтено, за да стане хубава футболна вечер.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини