Робот за ин витро процедури на БАН със златен медал

Робот за ин витро процедури, разработен в Института по механика в БАН, получи златен медал на Пловдивския технически панаир през миналата седмица и бе отличен с приз за иновативен продукт.

Това съобщи при откриването на Деня на отворените врати в института неговият директор проф. Васил Кавърджиков, съобщиха от БАН.

Роботизираната система позволява изключително прецизно и бързо да бъде открита яйцеклетката в работното пространство, да се запамети местоположението й и да се позиционира. С нейна помощ се извършва оценка на сперматозоидите по форма и скорост, като се маркира най-подходящият от тях и след допълнителни манипулации се инжектира сперматозоидът в яйцеклетката.

Така процедурата се автоматизира почти изцяло, като изборът на сперматозоид е оставен в ръцете на оператор. Роботът е част от разработките на фирмата "Микрона" към Института по механика и по него екип от учени работи от около 10 години, като през 2012 г. проектът получава финансиране по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Очаква се до месец системата да бъде инсталирана в ин витро клиника в България и да започне експериментална работа в реални условия.

В рамките на Деня на отворените врати в Института по механика, посветен на 145-годишнината на БАН, посетителите имаха възможността, освен ин витро робота, да разгледат и Отворената лаборатория по експериментална микро- и наномеханика. Учените в лабораторията се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследвания върху материала графен, наричан още "материал на бъдещето" заради своите уникални свойства за якост, гъвкавост, електрична и топлинна проводимост. Това го прави широко приложим в електрониката за създаване на различни видове покрития с възможност за предаване на сензорни сигнали, както и в редица други области. Беше демонстрирана апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Посетителите бяха запознати с методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби чрез изследване на вискозитета на кръвта.

В направление "Биомеханика" бяха представени изследвания върху структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при проектиране на протези и ортези. В процес на разработка от учените е екзоскелетон, който представлява робот, точно имитиращ движенията на човешкото тяло. Екзосклетонът може да се използва за извършване на корекции при двигателни проблеми.

Учени от Института по механика изнесоха и няколко лекции, с които запознаха посетителите с практическото приложение на извършваните изследователски дейности. Бяха представени темите: "От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир", "Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?" и "Материали и конструкции под действие на удар и взрив – изследвания за защита на човешкия живот". В Института по механика при БАН работят 102-ма учени в различни научни области. Институтът работи по редица проекти по международни програми, вкл. такива на НАТО и НАСА, и си сътрудничи с организации и университети от Европа, САЩ, Япония. През 2014 г. в него се обучават 12 докторанти, сред които японец и индиец.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини