Човек може да регенерира някои части от тялото си

Човек може да регенерира някои части от тялото си. Това установиха учени от Университета на Калифорния. В природата са известни саламандрите, които могат да се регенерират загубени крайници. Бозайниците не притежават такава способност. Сега обаче става ясно, че човек е в състояние да възстанови големи количества кост и тъкани в ребрата, съобщава Business Standard.

С помощта на компютърна томография експертите проследили процеса на зарастване на човешко ребро, част от която била отстранена хирургически. Само за шест месеца 8 см кост и 1 см хрущял се възстановили успешно. След това експертите направили специален експеримент с мишки, като отстранили част на ребрата им - от 3 до 5 милиметра.

Ако бъде отстранен хрущялна тъкан и обкръжаващия перихондриум, не настъпвало възстановяване дори 9 месеца. Но ако се остави перихондриумът, възстановяването може да стане за 1-2 месеца. Перихондриумът на хрущяла може да се възстанови дори когато е бил отделен от реброто и се постави в разположение в непосредствена близост до мускулната тъкан. Учените смятат, че в него се съдържат стволови клетки.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини