САЩ използваха за първи път в бой Ф-22 ”Раптор”

САЩ използва изтребителя Ф-22 "Раптор" за първи път в бойна мисия. Той бе представен като единственият самолет, поразяващ едновременно наземни и въздушни цели.
Вчера Пентагонът съобщи, че при въздушните удари срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия за първи път в бой е използван невидимият за радарите изтребител бомбардировач Ф-22 "Раптор", най-модерният военен самолет в американския въздушен арсенал.

Самолетът е на въоръжение във ВВС на САЩ от 2005 г., но не и в други армии, тъй като Конгресът забрани износа на тези изтребители въпреки интереса, проявен от редица страни. "Раптор"-ът обаче има ред слабости, заради които месеци наред не изпълняваше полети, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Години наред инженерите се бореха срещу проблем в инсталацията за подаване на кислород в кабината, заради който някои пилоти отказваха да летят с тези машини.

Компанията конструктор "Локхийд-Мартин" обаче го представя като единствения боен самолет, способен да поразява едновременно въздушни и наземни цели. Радарите го откриват много трудно, затова е смятан за най-модерната летателна машина в света. Той може да лети по-далеч от своя предшественик Ф-15 - обсегът му достига близо 3200 километра, а също и по-бързо, надхвърляйки повече от двойно скоростта на звука.

Размахът на крилете му е 13,56 метра, дължината на корпуса - 18,80 метра, височината - 5,09 метра при тегло 19,7 тона без гориво и товар. Ф-22 може да носи цял арсенал от въоръжения, по-специално т.нар. умни бомби от по 500 килограма.

Благодарение на високата си скорост и антирадарните си системи той може да хвърля по целта лазерно насочвани бомби от 25 километра разстояние. Изпълнява и разузнавателни задачи.

Нови въздушни удари в Сирия

Десет въздушни удара са нанесени днес по позиции на "Ислямска държава" в близост до границата на Сирия с Ирак, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Ударите са били по граничния град Букамал, известен още и като Албу Камал, който е един основните пропускателни пунктове между Ирак и Сирия.

Сирийската обсерватория за човешки права - организация, която следи войната в Сирия, съобщи пък по-рано, че въздушни удари тази нощ са поразили територии под контрола на "Ислямска държава" в Сирия край турската граница, както и че самолетите са дошли от посоката на Турция.

Представители от офиса на премиера Ахмет Давутоглу обаче обявиха, че нито турското въздушно пространство, нито военновъздушната база в Инджирлик, Южна Турция, са били използвани при ударите на водената от САЩ коалиция.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция може да предостави военна или логистична подкрепа на водените от САЩ въздушни удари срещу радикалната групировка в Сирия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини