Бизнесът от Бурса:Идваме за десант в Кърджали!

Айтуг Онур

Разговор с Айтуг Онур,президент на неправителствената организация на бизнесмените-изселници „Балкансиад“-Бурса

-Какво трябва да знае България за Балкансиад?
-Сдружението „Балкансиад“ е основано от изселници от Балканите, бизнесмени, индустриалци и в момента е най-активната бизнесорганизация в Бурса. Имаме 320 членове.В това число са големите, важните холдинги на Република Турция, като „Сьонмез холдинг“,“Тюркюн Генджоглу“,“Дормаз“,“Хюсеин“.
Ако погледните състава на населението на град Бурса ще видите ,че 60% от населението са изселници от Бълканите.Още в края наХIХ век изселниците,които са дошли от полуострова са предпочели Бурса.Моите корени са от Солун. Семейството ми се е изселило след 1922 г. Покойният ми дядо е роден в Солун.
Преселването, изселничеството е нещо трудно, защото оставяш зад себе си всичко , което притежаваш. В Бурса търговския ни живот започна с една бакалия. Днес обслужваме десет хиляди магазини и търговски вериги. Ние сме дестрибутори на американската компания „Проктъл енд Гембъл“. Представляваме навън много местни фирми.
-Ако отворим магазини в Пловдив или в Кърджали ще може да ни зареждате?
-Да ,разбирам шегата ви. Но и на сериозно , няма проблеми да зареждаме магазини в България. Имаме абсолютно всички стоки от А до Я.
-Какъв интерес проявават бизнесмените от Балкансиад към България?
-Наши членове имат фабрики в България. Официална статистика не мога да дам. Сред нашите членове има двойни граждани,чийто фабрики в България се смятат за български инвестиции. Имаме положена основа във Вашата страна.
-От какво преди всичко се интересуват турските бизнесмени в нашата страна?
-Най-привлекателно за турските бизнесмени обстоятелство е, че България е член на Европейския съюз. Имаме член на нашата организация,който произвежда части за автомобили и за машиностроенето. За него е много по- лесно да произвежда в България и да изнася в Европа. Имаме доста фирми,които искат да направят устойчиви инвестиции във Вашата страна. Освен в европейските , те искат да навлязат и на славянските пазари. Интересуват ги текстилния отрасъл, автомобилостроенето, машиностроенето.
-На коя врата трябва да почукат българските бизнесмени, за да правят бизнес с Република Турция?
-Една от вратите,може би най-важната врата сме ние. Както Балкансиад,така и Търговско-промишлената палата на Бурса, чийто член на ръководството сме, играят много активна роля за връзката с България. Един от проектите ни е подготовката на многоезична платформа, в която бизнесмените да се свързват един с друг. Ще споделя и това, че освен търговията работим в сферата на културпата и образованието. Искаме да съберем университети от България и Турция за да си взаимодействат. Например университета „Улу даг“ от Бурса може да си сътрудничи с Пловдивския и Софийския университети. Следващата година ще направим конкурс по предприемачество. Спонсор на това събитие ще бъде една от големите банки в Турция-Турската икономическа банка. Нашата цел е академиците, студентите, които имат интерес към предприемчачеството,да представят техни проекти. Първите десет класирани ще ги срещнем с т.нар.Инвестиционни ангели .България презентира,че е силна в работната ръка и със специалисти в IT технологиите, мисля,че българските участници имат големи шансове за призови места.
-В Кърджали голяма част от населението няма езикова бариера. Ще насърчи ли това инвестициите от Бурса?
-Разговярахме с председателя на Конфедерацияна на работодателите и индустриалците в България за Кърджали г-н Фахри Идриз. Продстои да направим програма за инвестиции.На първо време ще осъществим визита в Кърджали.Очакваме и тях в Бурса. Мисля ,че доста бързо ще направим конкретни стъпки.
Въпросите зададоха:Динко Петков
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ед
    Един от всички
    0 0
    23:39, 19 сеп 2014
    Първо и единствено изречение към тези, които търгуват с продукти на Проктър енд Гембъл.това е компания, която прави гмо инвазия в световен мащаб и има жестоки опити с животни.проклети да са!
Последни новини