Празникът на Ардино събра гости от страната и чужбина

“Уважението към традициите е въпрос на самоуважение. Спазването на традициите говори за сериозността и отговорността ни пред нашата гражданска и културна идентичност. Решени сме заедно да продължаваме традициите, за да има приемственост при поддържането, укрепването и развитието на нашата ценностна система”. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад при откриването на традиционните есенни културни празници в родопския град. Той подчерта, че празникът е повод за разнообразие и освежаване, източник на позитивни нагласи и очаквания.

В петък и събота в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Сред официалните гости бяха кметът на побратимената община от Нилюфер, Бурса – Мустафа Бозбей, зам.-кметът на побратимената община Картал, Истанбул – адвокат Хюсню Йешилтюрк, почетните граждани на Ардино Решат Айдън и Ахмет Кахраман, лидерът на сдружение „Балканлълар” (Балканци) от Истанбул Олджай Йозган.

И тази година празникът бе наситен с богата културна програма, разнообразни музикални изяви на гостуващи и местни таланти, интересни спортни състезания.

На сцената в центъра на града излязоха самодейни колективи и фолклорни групи от местното читалище „Родопска искра 1921” и Смолян. Концертите на поп-фолк изпълнителите Орхан Мурад и Димана предизвикаха истински фурор сред феновете им, които се събраха да ги слушат в центъра на града. Те зарадваха почитателите си с микс от най-добрите си изпълнения. Концертът на Виевската фолк група също повдигна настроението на ардинчани. В центъра на родопския град се извиха кръшни хора.

За доброто настроение на всички се погрижиха още местният музикант Ергюн Мюмюнов и певицата Милена Василева. В концертната програма се включиха и музикантът от местното Защитено жилище Бранислав Петков, както и младия талант Хьорю Топалова. Огромен интерес предизвика и 40-годишният творчески път на известния композитор и диригент Мелтун Кадъоглу, родом от Ардино.

Мюзейен Мурад от Ардино, която вече живее постоянно в американския град Чикаго за пръв път идва на празника в Ардино след 20 години. „През 1994 година емигрирах заедно със семейството си в САЩ. „Пропътувах над 8 000 км със самолет, за да дойда в родния си край. Много ми хареса. Видях се с познати, близки и роднини”, сподели тя.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини