Изчезнал руски фоторепортер е бил застрелян в Украйна

Фотожурналистът на "Русия днес" (МИА "Россия сегодня") Андрей Стенин е загинал в Украйна преди месец. Колата му е била "разстреляна и опожарена" край Донецк.
Това съобщи генералният директор на агенцията Дмитрий Кисельов, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Експерти потвърдиха, че "в колата наистина е бил той - 33-годишният жизнерадостен младеж, блестящ професионалист, неравнодушен човек", се казва в съобщението на "Россия сегодня". (Агенцията се изгражда на базата на РИА Новости, ликвидирана с президентски указ миналия декември, бел.ред.)

Според говорителя на руското федерално следствие Владимир Маркин вечерта на 6 август Стенин е пътувал с автомобила си "Рено Логан" в колона бежанци, охранявана от шестима "опълченци" - проруски сепаратисти.
Близо до град Снежное в Донецка област украински танкове и бойни машини са обстреляли конвоя с оръдия и картечници и са унищожили над 10 коли "с мирни граждани".

На другия ден "военачалници от украинската армия" са огледали местопроизшествието. Според очевидци те товарели в транспортните си средства предмети от унищожените коли и са обискирали мъртвите тела. След заминаването им територията е била обстреляна с реактивни системи "Град".

Едва на 27 август сепаратистите са успели да предадат на руското следствие част от останките на пет човешки тела, сред които експерти са разпознали и трупа на Стенин.

Руското следствие смята не само да разкрие всички обстоятелства около гибелта на фоторепортера, но и да посочи конкретни виновници, от които да се търси наказателна отговорност, подчертава ИТАР-ТАСС.

„Очакваме съответстващи решителни действия от страна на Киев и международната общност, в това число САЩ и ЕС, така прехласващи се по свободата на словото”, се казва в съобщение на руското външно министерство.

Днес руската телевизия "Росия 24" показа колата на фотографа, която е видимо опожарена, отбелязва Франс прес.
Според Кисельов "всички изявления за съдбата на Стенин, които чухме от украинската страна, излязоха лъжа" - "не са се канели нито да го разменят срещу някой украински военен, нито да го обвинят в терористична дейност" .

Стенин работеше от няколко месеца в зоната на конфликта в Югоизточна Украйна. Изпрати многобройни фоторепортежи от Киев и от крепости на проруските сепаратисти в Източна Украйна като Донецк, Луганск и Мариупол, напомнят ИТАР-ТАСС и АФП.
Последните му съобщения са от 5 август. Два дни след това МИА "Россия сегодня" потвърди, че е изчезнал. Смяташе се, че е задържан от украинските силови структури.

В Русия имаше протести с искания да бъде освободен, подкрепени от много медии.

Кисельов благодари днес за тази подкрепа от името на осведомителната агенция.
Андрей Стенин е четвъртият руски журналист, изгубил живота си в бойните действия в Югоизточна Украйна, където вече загинаха Игор Корнелюк, Антон Волошин и Анатолий Клян.
При минометен обстрел в зоната на конфликта през май загинаха италиански фотограф и преводачът му, а фоторепортер от Франция бе ранен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини