Борисов размисли - все пак ще прави кабинет без 121 депутата

 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който неотдавна заяви, че ако няма мнозинство от 121 депутати в НС, няма да състави правителство, днес обяви други намерения.
„Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството. Второ - ще отида при по-малките партии и ще попитам при какви условия биха подкрепили една наша политика. Ако това може да се направи, добре, ако не: ето ви мандата, да съставят те правителството тогава!“, заяви бившият премиер пред bTV.

Само преди две седмици той обяви, че ако ГЕРБ няма 121 места в парламента, ще върне мандата и ще даде на Реформаторския блок да прави кабинет с БСП.

По повод коментари от социолози и журналисти, че ГЕРБ няма коалиционна култура, днес Борисов коментира:

"В България нещата винаги се обръщат наобратно – не в зависимост от резултатите, не коя е първа или втора политическа сила. Коалиционна култура трябва да се демонстрира първо от малките партии - те трябва да помогнат на мнозинството да управлява, както е в Германия, Австрия. А у нас е обратно - трябвало първата да отстъпва, а по-малките, с 4-5-6%, предварително поставят неизпълними условия".

Лидерът на ГЕРБ отново даде за пример Реформаторите, АБВ, както и коалицията между НФСБ и ВМРО, които, без преговори, искали няколко неща, като например Турция да не влиза в ЕС.

„Всеки ден ни се извиват ръцете с поставени условия от всички, които имат шанс да влязат в парламента. Ние до този момент в ГЕРБ не сме поставили на никого условия“, подчерта Бойко Борисов, но отрече да се изкарва жертва.

По-късно, в интервю за "Фокус", той добави, че лидери на партии, които се очаква да имат между 5% и 7% от гласовете, казват, че ГЕРБ трябва да отиде да им целува ръка и да им се моли (думи на Николай Бареков - б.р.). До този момент само от ДПС не били поставяли условия.

А останалите почвали да се сърдят и да казват: ама гледай сега, ГЕРБ ни рекетира. Напротив, подчерта Борисов, от партията му искали стабилно управление и нямало да управляват само, за да са във властта.

„Ако ГЕРБ има под 100 депутати, е лесно. Ще си направят коалиция пак – някаква друга. Ако ГЕРБ обаче има над 110, 115 или 117, както в предишните избори, тогава сумарно другите партии могат да направят коалиция, но тя ще бъде толкова крехка, толкова безпринципна и толкова пак зашита от задкулисни сделки, че ще има безстабилност”, каза още Бойко Борисов.

И добави, че ако народът постави ГЕРБ на второ или на трето място, обещава да са конструктивна опозиция, да подкрепят първите и да ги подпомагат да управляват. По думите му това е демокрацията, това е логиката на едно коалиционно управление и ако всички го спазват, то нямало изобщо да имаме притеснение за след 5 октомври.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини