Вигенин: Кристалина Георгиева не е била фаворит за първи дипломат на ЕС

Кристалина Георгиева никога не е била фаворит за поста на първи европейски дипломат, нито пък е била разглеждана като сериозна кандидатура. Нямам информация нито един европейски лидер да е изразявал мнение в нейна подкрепа. Това заяви пред БНР бившият външен министър Кристиан Вигенин.

"Нейната компетентност не е външната политика. В тази връзка през цялото време се учудвах на ентусиазма на президента Плевнелиев, защото за мен лично случилото се е негов личен провал и опит да се направи пиар на гърба на Кристалина Георгиева. Много се учудих също на изявлението на Бойко Борисов, който се опита да обвини за този неуспех Станишев. Г-н Борисов специално по кандидатури за еврокомисари има право само да мълчи", отсече Вигенин.

Той заяви още, че целенасочено не е бил направен опит за консолидация за кандидатурата на България. Не бил направен и опит за дискусия кои ресори биха били полезни за България.

"Ние не веднъж предлагахме и настоявахме такава дискусия да има, доколкото имаше поне няколко кандидатури, сериозни, предложени от различни политически сили, но такъв опит не беше направен. Целенасочено се изчакваше края на правителството Орешарски, за да се вземе еднолично решение. Направиха се твърде много грешки по пътя. Отговорността за това е преди всичко на президента Плевнелиев", заключи бившият външен министър.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    3 0
    21:52, 31 авг 2014
    Вагинин стига се прави на мъж.от кога чифутите се карате помежду си бе??? Да не би далаверата да е намаляла главоломно???

Още новини

Последни новини