В Чепеларе – въвеждат строги мерки за «бебешка» хилядарка

Заради окаяното финансово положение на местния бюджет и блокираните от кредитори сметки, общинският съвет в Чепеларе затегна условията за получаване на еднократната помощ от 1 000 лв. за новородено бебе.

В същото време част от младите родители са некоректни – изобщо не живеят в Чепеларе, но раждат децата си там, само за да вземат хилядарката, обясниха общинарите.

Затегнатият режим на подпомагане е насочен основно срущу малцинствата, като парите ще се дават до четвърто дете в едно семейство, а двамата родители трябва да бъдат с местен постоянен и настоящ адрес, от датата на раждане на детето.

Поне един от тях трябва да е живял в Чепеларе най-малко три години преди да се роди бебето. Заради затрудненото финансово състояние на общината, плащането на паричната помощ закъснява, а местната управа успява да даде парите на едно бебе на месец.

Бонусът за новородени беше приет преди 8 г. като мярка за увеличение на раждаемостта в общината, но анализ от комисия по социални дейности показва, че няма реален резултат- ръст в раждаемостта няма, а младите бягат от града.

През 2006 г., когато местната управа започна раздаването на хилядарките, бебетата са били 64, а през 2012 и 2013-та - съответно 43 и 50. От началото на т.г. до 30 юни са родени едва 14 деца.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини