Голямата амбиция на Ердоган - да стигне Ататюрк

Tурският премиер Реджеп Тайип Ердоган се надява да си осигури място до Мустафа Кемал Ататюрк в пантеона на големите турски лидери, променили страната, но критиците го обвиняват, че подкопава наследството на основателя на съвременната република, пише в анализ АФП.

Ердоган многократно отдава почит на Ататюрк, който създава съвременната светска турска държава през 1923 г. след рухването на Османската империя. Но ценностите, възприети от премиера, набожен мюсюлманин, който не пие и не пуши, а съпругата му носи ислямска забрадка, за мнозина са в противоречие с Ататюрк, чиято аура все още доминира в турския политически живот.

Ердоган се възприема и като наследник на най-успешните султани. Той започна модернизиране на страната най-вече с изключително амбициозна инфраструктурна програма. Премиер от 2003 г., Ердоган успя за първи път да намали влиянието на армията, която неколкократно се намесваше през годините, за да предотврати навлизането на религиозните влияния в правителството.

Той явно иска да остави наследство, което да циментира мястото му в историята, като построи първата мрежа за високоскоростни влакове в Турция, трети мост над Босфора и гигантско трето летище в Истанбул. Тези проекти са част от програмата “Цел 2023” - годината, когато турската република ще отбележи 100-годишния юбилей от основаването си от Ататюрк. Ердоган явно има намерение дотогава все още да е във властта.

Фарук Логоглу, заместник председател на светската опозиционна Народно-републиканска партия заяви, че ако Ердоган победи, “ориентираната към религията политика ще намери повече пространство, демокрацията ще намалее, свободите ще бъдат оставени настрана. Дълбоко в себе си Ердоган бленува за халифата, въпреки че това не е обявено. Той ще използва президентството като инструмент да стане лидерът на мюсюлманския свят”.

Силен с подкрепата, която получи на местните избори през март, премиерът помете критиците, които недоволстваха от законите, ограничаващи продажбата и консумацията на алкохол и разрешаващи носенето на забрадка на държавните служителки. Самият Ердоган се ангажира да следва пътя на модернизацията на Турция, отворен от Ататюрк. Но обещанията не убедиха онези, които сочат с пръст авторитарните уклони на режима му “Мисля, че той ще остане в историята като човека, който не успя да промени страната от социална и политическа гледна точка, в смисъл че Турция стана общество на средната класа, но ѝ липсва либералната демокрация, която съответства на тази средна класа”, казва Сонер Кагаптай от Вашингтонския институт.

“Никой не поставя под съмнение електоралната легитимност на Ердоган, но много турци биха искали едно по-отворено управление, независимо правосъдие, плурализъм в медиите и силно гражданско общество” - настоява и политологът Синан Юлген от фондация “Карнеги Европа” - Като президент той ще бъде съден по доверието и уважението, които трябва да вдъхне на цялото общество, а не само по няколко грандиозни проекта.”

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини