Вигенин: Служебното правителство е правителство на реванша

Служебното правителство е правителство на реванша. Това е реванш на президента Росен Плевнелиев и реванш на така наречения граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва с масовото участие на участници в протеста във властта.

Това заяви доскорошният външен министър Кристиан Вигенин пред делегатите на днешното заседание на XII конференция на БСП-София, предаде БГНЕС.

"Служебното правителство идва с големи амбиции, това са личните амбиции на президента, който систематично се опитваше да навлиза в територията на изпълнителната власт, а сега вече цялата власт е в неговите ръце. Той носи цялата отговорност за всичко, което се случва в държавата. Това е правителство, одобрено от ГЕРБ. Задачата на служебния кабинет е да подготви почвата за второто управление на Бойко Борисов. То няма право на 100 дни, не трябва да прощаваме грешките, трябва да следим и реагираме ежедневно за действията му", коментира още Вигенин.

"Нещата не са предрешени, ние не излязохме от властта, изгонени с камъни, както това се случи с ГЕРБ. БСП направи важни стъпки от тогава. По един демократичен начин избрахме нов лидер, започват промени във функционирането на партията, имаме да си кажем много неща за това каква партия е БСП и каква иска да бъде, но нека го направим в органите на партията, а не в медиите. Трябва да говорим за грешките без да се самоизяждаме публично и да говорим за постигнатото и за това, което остана недовършено", каза още той.

"Перспективите пред ГЕРБ далеч не са блестящи. Граждани, бизнес, синдикални структури не искат да видят Борисов отново във властта. Имаме реален шанс отново да позиционираме БСП като партията, която може да спре Бойко Борисов по пътя му към следващ министър-председателски пост", смята Вигенин. "БСП няма от какво да се срамува след тази година и има още какво да даде на България", убеден е той.

Вигенин направи анализ на случилото се през последната една година в управлението на страната. "Тази сложна не бих я нарекъл и коалиция с ДПС, защото ние нямахме официална коалиция с ДПС, беше фундаментът на това правителство, а този фундамент се пропукваше редовно. Макар че двете партии са много сходни от гледна точка на социалното положение на избирателите им, по начина на функциониране, по своя генезис, по начина на взимане на решение двете партии са абсолютно различни. Ние поставяме във фокуса на вниманието си упражняването на властта, неглижираме партията, а те използват властта, за да засилят партията си. Ние поставяме на първо място идеите и политиката, а те се концентрират върху овладяването на позиции. Тези съществени различия са причината за напрежението, което ни съпътстваше от самото начало на управлението", заяви Вигенин.

"Това състояние е преодолимо до някъде само с много ясно разписани ангажименти и предварително договорени принципи, на които би стъпило управлението. Това трябва да е подход независимо с кого управляваме за в бъдеще", смята той. "Самата БСП загуби подкрепата на не малко избиратели от периферията,а усещането за втори, невидим план се засили от факта, че поради формата на управление отидохме от една крайност в друга. При предишното правителство всичко в държавата се случваше по волята на премиера, а сега се създаде впечатлението, че нищо не зависи от премиера", добави той.

"Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю или неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти. Такъв модел не е устойчив в дългосрочен план", смята доскорошният външен министър.

"За БСП ситуацията стана още по-тежка със създаването на АБВ. Новата партия не само, че откъсна част от избирателите ни, не само изгради кампанията си върху ежедневни нападки срещу БСП и правителството, но обърна голяма част от енергията на партията навътре, което допълнително отслаби и правителството. АБВ не постигна публично обявените си цели, но постигна скритите си цели, реанимира ГЕРБ, отслаби БСП, а Станишев се оттегли като лидер на БСП", каза още Вигенин.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини