Китай извади и Apple от доверения си списък

Китай продължава със затягането на изискванията към доставчиците на софтуер и хардуер за държавните си институции. Apple става поредната компания, която е извадена от доверения списък за обществени поръчки, съобщава агенция Bloomberg.

Причината според източниците на агенцията е, че местното правителство има притеснения за сигурността на iPad и MacBook устройствата на американската компания. Те са били разрешени до юни т.г. включително, но са отпаднали от списъка през юли и нито една институция няма право да прави обществени поръчки, които да купуват тези устройства.

Apple става третата голяма компания, която отпада от този списък през последните дни. По-рано тази седмица от него бяха изключени компаниите за киберсигурност Symantec и Kaspersky Lab. Microsoft пък бе изключен от обществена поръчка за енергоефективни компютри.

"Китайското правителство иска да се увери, че чуждестранните компании нямат твърде голямо влияние в страната", коментира Марк По, анализатор от UOB Kay Hian. Според него подобно решение на властите ще прати послание и до корпорациите и полуправителствените организации.

Действията на страната продължават вече доста време. През май т.г. тя забрани поръчките и на Windows 8. Аргументът отново беше повишаване на сигурността. Вместо това Китай вкарва повече местни компании в доверения си списък и се надява да стимулира именно техния растеж.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини