Здравният бюджет актуализиран от БСП, ДПС и трима от ГЕРБ

ГЕРБ спази обещанието си и осигури кворум за заседание на НС. На него беше приета само актуализация на бюджета на НЗОК, за държавния изобщо не бе гласувано.
В залата се събраха 142 депутати. След като извънредното заседание, предавано на живо по БНТ и БНР обаче започна, повечето присъстващи народни представители от ГЕРБ напуснаха. Останаха само Цецка Цачева, Менда Стоянова и Дасислава Атанасова. "Атака" отново отсъстват.

Депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев направи предложение да не се разглежда актуализация на държавният бюджет, за която от БСП са против. „За” гласуваха 78 депутати, „против” – 24, един се въздържа. 

По-рано бюджетната комисия одобри с гласоветe на БСП и ДПС, в отсъствието на ГЕРБ, да бъде ревизиран бюджетът на Здравната каса с 225 млн. лева. 

За сметка на увеличението на разходите на НЗОК, се предлага намаляване на разходите на държавните ведомства. ДПС и ГЕРБ се обявиха срещу тази възможност. ДПС обаче обяви, че няма да бламира проекта за актуализация на здравния бюджет.

Очаквано, от левицата не одобриха актуализация на държавния бюджет.

По време на дебатите в пленарната зала Менда Стоянова се обърна към БСП и ДПС: 

Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата – първа бомба в ръцете на служебното правителство. Това противоречи на твърденията, че актуализацията на бюджета на касата е достатъчна да облекчи сектора и по никакъв начин не налага корекции в държавния бюджет. Признахте, че през цялото време сте лъгали, че не е необходима актуализация на държавния бюджет”. 

Тя припомни, че се предлага да се увеличат разходите на НЗОК за сметка на намаление на разходите на 45 държавни институции и попита как ще стане. По думите й това значи да се намалят техните бюджети с 15% и в края на годината да няма пари дори за заплати. 

Междувременно с гласовете на БСП бе отхвърлено предложението на ДПС да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, които имат депозити в КТБ. Йордан Цонев предложи да отпадне банковата тайна за тези хора. 

По-рано бюджетната комисия отхвърли промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките, предложена от Цонев (ДПС), с която да бъдат изплатени депозитите до €100 000 преди да бъде отнет лицензът на КТБ, както изисква законът. 

Първоначално в програмата на извънредното заседание беше включено и проекторешение за даване съгласие служебното правителство да сключва договори за външни заеми. По-късно обаче предложението е било оттеглено от вносителите от ГЕРБ и също няма да бъде обсъждано. 

В последния си работен ден депутатите намериха на банките си кутии, опаковани в червена хартия и вързани с панделка. Подаръкът вътре беше чаша с надпис "42-ро Народно събрание". Председателят Михаил Миков заяви: 

Кутиите пред вас са един съвсем малък спомен от 42-то Народно събрание, което да ви напомня за вашата активна работа като народни представители”.

Миков съобщи, че са постъпили заявления от депутатите Димитър Аврамов и Гален Монев, че напускат ПГ на "Атака". Миналата седмица Аврамов обяви, че се присъединява към "България без цензура". Очаква се към партията на Николай Бареков да се присъедини и Монев. 

Докато в парламента вземаха последните си решения, от прессекретарията на президента съобщиха, че утре той ще обяви състава на служебния кабинет.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини