Държавата отпуска още 50 млн. лв. за справяне с наводненията

Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува допълнителни 50 милиона лева за бедствия и аварии заради наводненията от последните дни в страната.
Парите се пренасочват от бюджета на "Програми и проекти в енергетиката", съобщи министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БНР.

Главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че се очаква и помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия.

"Съвсем скоро официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в ЕК. Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително 500 милиона лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона", обясни Николов.

Нивото на разлива на река Скът в Мизия остава високо, но водата бавно се оттича. Обстановката сред хората постепенно се успокоява, заяви кметът на общината Виолин Крушовенски, цитиран от БТА. Той посочи, че нивото на водата през последните часове е спаднало с около 70 см, но продължава да е високо - над 1,7 метра.

Според него това означава, че най-вероятно вълната, която е преминала по Скът и предизвика наводнението в града, е била над 2,7 м.

"Скоростта, с която се оттича водата в момента, е много висока, което говори за огромните количества, преминали по реката", допълни кметът.

В момента няма бедстващи хора в наводнените квартали на града, каза още Крушовенски. Евакуираните са настанени в два лагера - на левия бряг на реката в града, в ж.к "Лазар Драганов", и в детската градина в центъра на града.

След втората бедствена нощ, хората в Мизия започнаха да търсят достъп до наводнените си домове в опит да се върнат доколкото е възможно към нормалния ритъм на живота си, съобщи БНР.

"С две малки деца съм. Исках да взема дрехи, лекарства. До дрехите не успях да стигна, взех лекарствата. Всичко е в тиня вътре - хладилници, печки. Водата вътре в къщата е била 1 метър, сега се е оттеглила и на нивото на пода. За живеене дума не може да става. Всичко е в тиня", разказа Делян Димитров, който с лодка и двама военни успя да стигне до наводнения си дом.

Той каза още, че в момента живее с двете си деца - на 4 и 9 години в колата.

493 засегнати от наводненията семейства в Мизия ще получат еднократна помощ от 325 лева*, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика. В село Крушовица те са 150, а в Бяла Слатина - 200 семейства.

Социални работници продължават да попълват списъка с нуждаещи се.

Социалният министър в оставка Хасан Адемов обяви пред журналисти, че трима от социалните работници в Мизия участват в създадения кризисен щаб и на място в детската градина, където са настанени нуждаещите се хора, попълват молбите за получаване на еднократните социални помощи.

На по-късен етап при тях ще дойдат и социални работници от Оряхово и Козлодуй, за да подпомогнат процеса по раздаване на помощите.

В Мизия вече са назначени 75 човека допълнително по програми на МТСП.
Те ще започнат да почистват, след като водата се оттегли.

От БЧК призоваха гражданите, бизнеса и големите търговски вериги да дарят минерална вода, хляб и трайни пакетирани хранителни продукти, както и всеки, който може да помогне, да изпрати SMS на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори или да използва откритата банковата сметка на БЧК.

*Еднократна социална помощ се отпуска веднъж годишно след подадена молба-декларация в съответната дирекция "Социално подпомагане" за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. Право на получаване на еднократна социална помощ имат български граждани, семейства и съжителстващи лица по постоянен адрес на територията на съответната община.
Размерът на еднократната помощ е до петкратния размер на гарантирания минимален доход, който в момента е 65 лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини