Бежанците не искат да работят, заплатите били много ниски

15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега, работните места остават незаети, съобщи БТВ.

Най-нежелана за хората от Близкия изток е земеделската работа.„Аз съм образован човек и не бих работил физическа работа. На село аз какво ще работя? Синът ми е болен от диабет и трябва да има по-добър контрол. Работата, която съм работил в Сирия, ако ми се предложи, бих я приел. Там бях управител на ресторант в Дамаск”, разказва Абдул, един от бежанците в центъра.

„Тук сме организирали поне 15 борси, на които се предлага работа, но се предлага работа, която вие знаете много добре за какво става въпрос - шивачи, шивачки, в кравеферми, овцеферми, земеделска работа. В малки цехчета и земеделска работа. Резултатът е, че изкарват максимум десетина дена и се отказват да работят”, заяви Пепи Джуренов, комендант на „Военна рампа”.Абдул посочва, че не би работил за ниска заплата.

„Заплатите, които предлагат, са от порядъка на 600-700 лева - плюс обучение, плюс квартира, плюс храна, което никак не е лошо, но на тях им се захваща”, обяснява Джуренов. Манталитетът на повечето чужденци, многото деца и традициите, според които жените не работят, правят средните за България заплати неатрактивни за тях.

„Ние тук в България изкарахме 10 мъчителни месеца. Ненормален живот. Ние знаем финансовата ситуация в България, но нашето желание е да продължаваме на Запад и да отидем в Германия. Това е решение за мен и за моето семейство”, казва още Абдул.

Ако бежанците приемат работата ще трябва да напуснат „Военна рампа“ и да издържат семействата си сами. „На тях целта им е основно да отпътуват за Западна Европа и да източват социалната система на Западна Европа. Да живеят от помощи”, смята Джуренов.

От „Военна рампа“ казаха още, че няма да има насилствено извеждане на хора, получили бежански статут.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини