Финансова криза в съдилищата, нямат пари дори за ток

Около 85 съдилища у нас нямат пари за издръжка и не могат да си платят дори сметките за ток и вода. Заради недостига може да бъде блокирано правораздаването.
За очертаващата се финансова криза в съдебната система съобщи на специален брифинг представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова, цитирана от БНТ и БНР.

Висшият съдебен съвет вече е поискал увеличение на бюджета на съдебната власт с 19 милиона лева, но от правителството все още не са отговорили. По думите на Найденова, бюджетът на съдилищата за издръжка е намален наполовина в сравнение с миналата година.

"Около 85 съдилища са без средства за издръжка. Това включва заплащане на външни услуги като ток, вода, разплащане на възнаграждения на вещи лица и съдебни заседатели. Очаква се до края на седмицата този брой на съдилищата да се увеличи. Този недостиг на средства за издръжка би довел до там, че да се блокира и самият правораздавателен процес", заяви представляващият ВСС.

Според Соня Найденова апелът на магистратите за повече пари не се чува, защото те нямат право на стачка.

ВСС алармира за недостига в бюджета още в средата на юни. Тогава стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 000 лв. на вещи лица.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини