Електрическият самолет на Airbus дебютира на Острова (видео)

амолетите– особено по-големите – са изненадващо горивно-ефективни начини за преместването на много хора. Те обаче са доста шумни и не са обект на толкова стриктен контрол на замърсяването, както са пътните превозни средства.

Малкият, лек самолет E-Fan, проектиран от Airbus, изглежда като подходяща алтернатива за леката авиация.

През май на E-Fan напрви първия си пробен полет, а той доказа способностите си с участие в авио-шоуто Farnborough Air Show във Великобритания. Като оставим настрана бученето на вятъра, което се чува във видеото, E-Fan изглежда почти безшумен – със сигурност не е като леките самолети, захранвани с течни горива.

От двете страни на тялото на самолета, монтирани в задната част, седятдва 30 кВт електромотора и съответстващитевитлови двигатели.

Комбинираната мощност от 60 кВт се равнява на около 80 конски сили – достатъчно, за да даде на E-Fan максимална скорост от около 220 км/ч и круизна скорост, при двама души на борда, от около 160 км/ч.При движение по земята E-Fan също работи в електрически режим – носовото колело разполага с 6 кВт електромотор.

Според изданието Transport Evolved, Airbus планира 2-местен и 4-местен модел E-Fan, ако реши прототипът в крайна сметка да влезе в серийно производство. Това може да се случи до 2017 г. А колко ще трябва да спестим дотогава – не е ясно, защото от Airbus все още не говорят за никакви цени.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини