"Фейсбук": ‪#‎нямадаплатим

Хаштагът #‎нямадаплатим за престъпленията на мафията в КТБ набра популярност през уикенда. Във "Фейсбук" се организира и събитието "Няма да платим. Няма да платим". Насрочено е за днес в 14 ч. пред сградата на президентската администрация, в която по това време ще започнат консултациите при държавния глава за финансовото състояние на държавата. Поводът е идеята на БНБ с промени в законодателството за решаване на проблема в КТБ  да бъдат гарантирани и влоговете над 100 хил. евро. 

В предизборните дебати партиите да изложат своите аргументи дали ‪#‎даплатим‬ или ‪#‎нямадаплатим‬. А междувременно Фондът за гарантиране на влоговете да действа в съответствие с действащото законодателство, призовава социалният антрополог Васил Гарнизов във "Фейсбук". И заявява: "Нямам доверие на парламент, правителство, централна банка, КФН, МВР, ДАНС, прокуратура и не съм съгласен да се приеме набързо закон за КТБ. Кризата, породена от действията на елита, не може да бъде решена с консенсус или мнозинство в елита. Парламентарни избори – веднага."

Журналистът Иван Бедров съветва всички, които искат да подкрепят групата, да напишат #нямадаплатим в социалните мрежи, да изпратят хаштагът на своя депутат.

Vera Ore предлага и текст на примерното електронно писмо до съответния депутат:

"Уважаеми г-н/г-жо Народен представител,
Като гражданин, живеещ в избирателния район, който Ви изпрати в Народното събрание, искам да заявя, че категорично възразявам срещу приемането на закон от 42-о НС, който да гарантира изплащането на депозитите в КТБ на физически и юридически лица, които надхвърлят гарантирания от закона размер от 100 000 евро. Ще Ви смятам за отговорен/отговорна ако този закон бъде приет."


Stoil Stoilov коментира, че ако парламентът си позволи да приеме извънреден закон, с който да направи възможно връщането на парите на вложителите на 100%, това ще означава "директна покана за ограбване на банките от техните управители собственици (директно изнасяне на пари в чували, кредити на свързани лица)". Такова решение би било равнозначно и на "сигнал,че всеки един момент парламентът може с едно гласуване на 121 човека да премахне паричния съвет (валутния борд) и да направи курса пазарен".

Асен Генов привежда четири искания на "Зелените":  КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени, проверка от одитори на всички останали "гнили ябълки" в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити, ръководството на БНБ да подаде оставка и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ и България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз. България да започне процедура за присъединяване към Европейския банков съюз поискаха и Реформаторският блок и "Протестна мрежа".

Николай Слатински е публикувал коментар, в който казва, че "олигархическите марионетки - магистрати, управители, депутати и министри, най-много печелят от това, че България криво-ляво, горе-долу, донякъде и отчасти е демократична държава". Причината - "ако държавата ни не беше демократична, най-напред щяха да ги разстрелят, после - да ги обесят, след това - да ги обезглавят и накрая да ги изгорят на клада за абсурдното си, престъпно бездействие и напълно съзнателното им спомагане да се случи това, което се случи, както и за убедеността им на безсъвестни и безпринципни навлеци и наглеци, че обикновените българи са за това - да плащат за умишлено допуснатите от тях престъпления!"

Изводът на Слатински е: "Демокрацията у нас е пред много сериозен тест: Ще позволи ли тя народът отново да плати за наглостта на нещо туморно, облечено във власт, което в другите държави се нарича мафия и ще има ли поне един осъден с цялата демократична суровост на закона?" А прогнозата - "Честно казано - съмнявам се. Защото демокрацията означава най-напред - народ, достоен и дорасъл за нея, а не стадо, вечно готово да отиде на заколение и питащо като в стария соц виц: "А въжето ние ли да си носим?"

Петко Симеонов е отбелязал: "Прокуратурата, без да се регистрира в ЦИК, май отново се кани да играе в предизборната кампания. Хвърля в публичното пространство, че източването на КТБ е започнало през 2011 г., но "пропуска" да го обяви на сайта си. Твърдението е озадачаващо. Това е готова обвинителна теза, докато следствието сега започва. Още повече, че то рязко противоречи на изнесеното от БНБ и огласените одиторски доклади на престижни институции.
Мирише на "колите с двойни дъна". Не е ли редно прокуратурата да работи прозрачно, но да прави само официални изявления и да не се превръща в лелка от маалата?"

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини