Eрдоган: Пращам 100 милиона турци в защита на Босна

Всеки един, който по един или друг начин се опита да засегне бошняците, трябва да знае, че срещу себе си ще има 100 милиона турци. Това предупреждение отправи публично турският премиер Реджеп Таип Ердоган и подчерта: поради тази причина никой не трябва да се учудва от акостирането на турски военни кораби в пристанището Неум /в Босна и Херцеговина/. "Тези кораби символизират подкрепата за териториалната цялост и суверенитет на Босна и Херцеговина", каза още Ердоган.

"Заклевам се в името на Аллах, докато аз съм жив, ако някой си позволи да докосне бошняците срещу себе си ще има сто милиона турци", каза буквално Ердоган. Според него "Турция или Османската империя в миналото е предала своите братя бошняци без никаква защита на Австро-Унгария". "Това нещо никога не сме си простили и няма да си простим", каза още турският премиер.

Сръбските лидери в Босна и Херцеговина и лично президентът на Република Сръбска Милорад Додик остро осъдиха поведението на Ердоган. Сръбският премиер Вучич извика на спешни консултации в Белград Додик. Вучич утре ще има среща и с турския посланик в Белград Кемал Бозай, който официално отрече "Ердоган да е казвал подобно нещо".

В официалното съобщение от кабинета на Вучич се призовава "Европейския съюз и по-специално Германия да запазят регионалната сигурност и мир". "Сърбия няма да позволи да бъде унищожено всичко, което бе постигнато от държавите и народите от Западните Балкани през последните десет години", се казва още в съобщението на Вучич.

Днес и турският посланик в Сараево, Босна и Херцеговина Джихад Ергинай отхвърли писанията във в. "Вечерни лист", че Ердоган е говорил подобни неща за бошняците.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини